Sanitat descarta la mascareta obligatòria però no confinaments parcials si és necessari

La Conselleria publica divendres un decret que limita al 75% l'aforament d'universitats i relaxa altres mesures en activitats socials i culturals.

VÍDEO | Sanitat descarta la mascareta obligatòria però no confinaments parcials si és necessari

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha descartat de manera terminant que la Generalitat es plantege fer obligatori l'ús de les mascaretes, una mesura decretada en comunitats com ara les Balears o Catalunya. La Generalitat no preveu fer aquest pas, ha contextualitzat, perquè “cal entendre que les mesures responen a unes situacions molt concretes”. Tot i això, no ha tancat la porta a la possibilitat d'aplicar el confinament d'una part de la població —l’anomenat confinament quirúrgic— si es produeix un contagi social per coronavirus per a tractar d’“encapsular” el rebrot i evitar que s'estenga.

Durant la roda de premsa, Barceló ha fet un balanç de la situació de la Comunitat Valenciana. Ha destacat que és la cinquena autonomia amb menor incidència acumulada, amb 1,72 casos per cada 100.000 habitants, davant la mitjana espanyola, que és de 4,99. Durant els últims 14 dies s’han comptabilitzat 3,40 casos per cada 100.000 habitants, mentre que la mitjana estatal és de 9,89. “La situació de la Comunitat Valenciana està en un moment de contenció”, ha resumit.

Sobre la situació dels set brots que hi a la Comunitat Valenciana, ha dit que l'escenari és el mateix que dimecres i ha llançat un missatge de tranquil·litat. Barceló afirma que la situació està sota control i que no hi ha contagi comunitari.

El de Castelló no té cap positiu més que els 31 detectats. A Rafelbunyol, on 9 persones donaren positiu, s'estan fent proves a treballadors que compartiren zones comunes amb els companys afectats. A Burjassot, els sis positius han donat negatiu, mentre que a Llíria els tres casos detectats, membres d'una mateixa família, estan aïllats en els domicilis. Els quatre funcionaris que estaven en quarentena a la Conselleria de Justícia, després que una companya de faena donara positiu en Covid-19, han donat negatiu, tot i que Salut Pública ampliarà la investigació en la planta com a mesura de precaució. A València tant els quatre positius d'un pis d'acollida com els cinc membres d'una família estan confinats i en tractament. Per últim, a Cullera, els tres positius d'un centre d'ajuda a refugiats, procedents d'una pastera arribada a Múrcia, estan sota supervisió sanitària i l'Ajuntament assegura que no han mantingut contacte amb el veïnat.

Universitats, al 75% d'aforament

La consellera ha anticipat també que el departament que encapçala publicarà el divendres una resolució en què es relaxaran algunes mesures per a activitats socials i culturals en la nova normalitat i es regularan altres que fins ara no estaven previstes. Barceló ha detallat, per exemple, que l'aforament a l'àmbit universitari estarà reduït al 75% i, si no es pot garantir la distància de seguretat d'un metre i mig, la mascareta serà obligatòria.

En un sentit semblant, la Generalitat també limitarà al 75% de l'aforament la presència de públic a l'interior de bars i discoteques, mentre que a les terrasses exteriors arribarà al 100% sempre que es puga garantir la distància de seguretat entre taules d'un metre i mig. L'aforament es permetrà al 75% a les biblioteques, auditoris, cines, museus o teatres i també d'acadèmies, autoescoles i centres d'ensenyament reglats i no reglats.

Barceló ha explicat també que als espectacles taurins es donarà més amplitud d'aforament i que els grups d'activitat física a l'aire lliure passen de 15 persones a un màxim de 20, entre altres novetats. Les activitats d'oci a l'aire lliure per a xiquets tindran un límit d'aforament de 300 persones i no més de 100 persones en espais tancats. La consellera ha explicat que aquestes mesures es mantindran o no en funció de l'evolució de la pandèmia.

Polèmica per la residència de Navarrés

Preguntada per les declaracions de l'alcaldessa de Navarrés, Estela Darocas, en què assegura que la Conselleria de Sanitat va ordenar en una reunió amb responsables de les residències que no es traslladara als hospitals els majors que donaven positiu en Covid-19, Barceló ha dit que ja han donat totes les explicacions i que hi ha protocols en aquest tema. "No hi ha una indicació que diga que no es pot traslladar a una persona que necessàriament requereix una hospitalització", ha defensat Barceló. La consellera diu que, si hi ha hagut una reunió, "no li ho han traslladat, però no és com ha dit l'alcaldessa".

Barceló plantejarà la situació dels MIR en el consell interterritorial

Davant la possible vaga del col·lectiu dels metges interns residents (MIR) com a horitzó, Barceló ha intentat tranquil·litzar ànims. La consellera de Sanitat ha deixat clar que la regulació laboral del MIR no depén de la Generalitat, sinò del Ministeri de Sanitat. Barceló ha mostrat sorpresa pel fet que els MIR demanen una reunió en una vaga damunt la taula, però ha deixat clar que aquesta vesprada plantejarà el tema en la reunió del consell interterritorial de salut. "La competència dels MIR és estatal i anem a traslladar al ministeri la necessitat de regular la seua situació", ha dit. La consellera ha remarcat que no té sentit que cada autonomia ho regule de forma diferent. "Hem de mantindre una regulació homogènia", ha resumit.

També et pot interessar

stats