Sánchez exhibeix l'acord europeu per a la reconstrucció davant del PP
El president del govern espanyol critica Pablo Casado per la "inexistent" aportació en la negociació a Brussel·les.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha iniciat la sessió de control aquest dimecres exhibint l'acord tancat en la Unió Europea per a destinar fons a la reconstrucció de les economies per la pandèmia de Covid-19. El president, a qui la bancada socialista i d'Unides Podem han rebut al Congrés amb un llarg aplaudiment, ha defensat ja en la primera resposta davant del líder del PP, Pablo Casado, “l’acord històric” a Europa, i li ha retret la falta de suport i la “’inexistent” aportació del seu partit a aquest èxit.
Casado s'ha mostrat molt crític amb el paper de Sánchez en la cimera europea i ha criticat que no haja aconseguit el que havia anunciat. A pesar de les crítiques, ha dit que “afortunadament” Europa ha vingut en ajuda d’Espanya i ha considerat que l'acord “és bo”. Sánchez ha recorregut a la ironia i a les bromes en alguna resposta al líder dels populars: “La seua aportació a aquest èxit col·lectiu ha sigut d’un 0%”, li ha repetit.
El PP votarà a favor d'un acord en Sanitat i UE
Durant la intervenció, Casado ha anticipat que el PP votarà a favor en la comissió de reconstrucció en els blocs de Sanitat i UE.
Per la seua banda, Edmundo Bal Francés, de Ciutadans, ha reclamat a Sánchez la constitució d'una taula de treball per a impulsar acords i comptes públics "assenyats". "Pacte amb l'oposició i els agents socials", ha reclamat Bal.
El Partit Nacionalista Basc ha reclamat a Sánchez que complisca el pacte d’investidura amb la formació i ha anticipat que no pactarà res més fins que el president convoque la comissió que va acordar amb ells les relacions entre l'Estat i el País Basc i Navarra.
Durant la sessió s'han mencionat en diferents preguntes de l'oposició altres temes de l'actualitat política. Així, tant Teodoro García, del PP, com Macarena Olona, de Vox, han centrat la intervenció en el cas Dina, que investiga si el vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, va cometre danys informàtics relacionats amb el robatori del telèfon mòbil de Dina Bousselham, assessora d'Iglesias al Parlament Europeu del 2014 al 2015.
I el diputat d’ERC Gabriel Rufián ha preguntat al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, si l'executiu ha investigat la dissidència política, en relació amb les informacions publicades en diversos mitjans de comunicació sobre suposades escoltes a dirigents polítics del govern de Catalunya. El ministre ho ha negat i ha dit que ni el govern, ni la Guàrdia Civil, ni el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) persegueixen idees polítiques.
Per la seua banda, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha descartat la hipotètica celebració d'un referèndum sobre la monarquia que comportara una reforma constitucional i ha garantit que la institució del cap de l'Estat "no està en qüestió" a Espanya, perquè és "el nostre marc constitucional". Calvo ha fet aquesta declaració en resposta a Jon Iñarritu, d'EH Bildu.