Sánchez anima les comunitats autònomes a implementar el sistema de rastreig Radar Covid

L’aplicació mòbil s’està provant aquestes setmanes a l’illa de La Gomera, on s’han fet 3.000 descàrregues.

Un mòbil amb l'aplicació Radar Covid instal·lada
Un mòbil amb l'aplicació Radar Covid instal·lada / À Punt NTC

El president del govern, Pedro Sánchez, ha emplaçat les comunitats autònomes a sol·licitar i implementar l’alerta de contagi Radar Covid, una ferramenta que el Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital ha desenvolupat de la mà de Google i Apple i està provant a hores d’ara a l’illa de La Gomera, amb “resultats molt satisfactoris”, en paraules del cap de l’executiu espanyol.

Durant la conferència de presidents i presidentes autonòmics, Sánchez va precisar que es tracta d’un complement al rastreig manual i a les mesures i recomanacions sanitàries i va destacar-ne la “fiabilitat i precisió” per a detectar els contactes de risc propers.

L’aplicació funciona a través de bluetooth. Els dispositius que l’han descarregada envien regularment cadenes de números que no estan vinculats a la identitat de l'usuari i que canvien cada 10 o 20 minuts, expliquen des de Google. Quan els mòbils estan prop, reben la clau aleatòria de l’altre i l'emmagatzemen. Una vegada al dia, el sistema descarrega una llista amb els números que pertanyen a les persones que han decidit compartir el diagnòstic de positiu de Covid-19. Cada dispositiu compara la llista registrada i la descarregada i si hi ha una coincidència, l’usuari rep una notificació que l’adverteix d’una possible exposició al virus. En aquest moment, pot comunicar a través de l'app mateixa el seu estat de salut i rebre consells.

3.000 descàrregues a La Gomera

Des de Google insisteixen que tot el procés s’executa amb la màxima garantia de privacitat i el sistema no recopila dades d’ubicació del mòbil ni comparteix les identats d’altres usuaris. A més, les persones que donen positiu no són identificades pel sistema amb altres usuaris, ni amb Apple ni Google.

Des del 20 de juliol, la prova pilot de Radar Covid es troba en la tercera i última fase. Segons la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, “els objectius inicials de descàrregues, unes 3.000, s’han complit”, i si els resultats foren encoratjadors i no calguera introduir molts canvis, l’aplicació podria estar operativa al setembre.

App de rastreig per a hospitals

D’altra banda, rastrejar brots en hospitals és l’objectiu d’una altra aplicació: HEpiTracker, pensada per un grup de metges, infermeres, físics, estadístics i emprenedors dirigits per Joan Soriano, epidemiòleg del Servei de Neumologia de l’Hospital Universitari de la Princesa, a Madrid, i desenvoupada per la consultora Aselcis.

Qualsevol hospital pot sol·licitar-la i disposar-ne en menys de 24 hores. Les dades introduïdes pels membres del personal hospitalari són processades i analitzades per un sistema autònom basat en la geolocalització i el big data, cosa que permet a les direccions i gerències dels hospitals disposar d’una fotografia en temps real de la Covid-19 en el seu entorn i planificar la millor resposta.

També et pot interessar

stats