S'endureixen les mesures contra la pandèmia a Europa

Portugal proposa un nou estat d'emergència “limitat” i Alemanya tanca establiments.

S'endureixen les mesures contra la pandèmia a Europa
S'endureixen les mesures contra la pandèmia a Europa

Amb els països pendents de l'economia i de com afectarà la pandèmia a la campanya nadalenca, els governs continuen anunciant restriccions que, lluny de representar un confinament a l'ús, busquen alternatives per a intentar minorar els efectes d'aquestes.

A Portugal, el govern de Marcelo Rebelo de Sousa està buscant suports per a executar una nova declaració d'estat d'emergència “limitat” amb “efectes preventius”. Així, s'aplicaria un model de confinament basat en un “deure cívic” de permanència domiciliària, per la qual cosa només s'hauria d'eixir de casa per a activitats essencials com treballar, estudiar, fer compres o ajudar persones dependents, encara que no es contempla cap règim sancionador.

La diferència amb la situació de fa sis mesos és que aquesta vegada les escoles, les botigues i els restaurants romandran oberts, fins a les 22:00 hores en el cas el comerç i fins a les 22:30 hores l'hoteleria; i fins i tot es permetran espectacles culturals que complisquen les normes sanitàries.

On sí que han optat per la fórmula del tancament de comerços no essencials és a Bèlgica. El govern del país ja ha anunciat que la mesura estarà vigent fins a mitjan desembre. Per això, els comerciants no han parat de criticar la gestió del govern i l'han arribat a comparar amb la de Trump. “CritiquemDonald Trump però no som millors que ell”, denunciava un empresari belga.

Una altra mesura que posarà en marxa Bèlgica fa referència als militars, que es mobilitzaran per a oferir ajuda als hospitals amb falta de sanitaris.

El país compta ara mateix amb més de 447.000 persones contagiades, unes 11.700 en les últimes hores, i quasi 12.000 morts.

A Alemanya no han sigut menys estrictes. El govern d'Angela Merkel ha anunciat el tancament de bars, restaurants, cines, teatres i gimnasos durant quatre setmanes, mentre que manté oberts els col·legis i les guarderies.

Actualment, Alemanya és el quart país europeu amb un nombre més alt de contagis, amb més de 570.000 infeccions i més de 10.500 morts. Només en les últimes hores hi han registrat 12.000 casos nous.

Un altre país que ha decretat noves mesures restrictives és Itàlia. El govern de Giuseppe Conte ha establit un protocol amb tres fases de risc. Les fases funcionaran de manera similar a com ho van fer les de la desescalada a Espanya al juny i juliol. Així, segons l'evolució de la pandèmia en cada territori, es podran adaptar les fases a cada regió.

A més, Itàlia també pretén aprovar una reducció dels aforaments del 50% en els mitjans de transport locals i limitar els moviments entre regions que presenten un coeficient elevat de risc. Com a Espanya, Conte també ha anunciat un toc de queda, tot i que encara no ha determinat l'horari.

Amb 731.000 contagiats totals, Itàlia és el tercer país europeu, per darrere de França i Espanya, amb més casos de coronavirus registrats.

Finalment, al Regne Unit, el primer ministre, Boris Johnson, va anunciar aquest dissabte un confinament nacional per a Anglaterra d'un mes de duració, que començarà aquest dijous que ve fins al 2 de desembre.

També et pot interessar

stats