Les restriccions contra l'augment de contagis divideixen els socis del Botànic

Puig descarta per ara recórrer a un confinament com demanen Podem i Compromís, partidaris d'endurir les mesures.

Un sanitari encén un respirador a l'hospital de campanya de La Fe de València
Un sanitari encén un respirador a l'hospital de campanya de La Fe de València / Biel Aliño (Efe)

La gestió de la pandèmia divideix els socis que integren el Consell. Amb el coronavirus disparat en una tercera onada a la Comunitat Valenciana, el PSPV, Compromís i Podem defensen un full de ruta diferent per a intentar frenar el creixement de contagis.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha tornat a descartar aquest dimarts aplicar noves restriccions a les que ja estan en vigor, com demanen obertament els altres dos socis en el govern. Mentre la formació de la vicepresidenta, Mónica Oltra, aposta per prohibir les reunions de persones no convivents, tancar la restauració i avançar el toc de queda a les huit de la vesprada, la de Rubén Martínez Dalmau reclama directament un confinament domiciliari i suspendre les classes presencials.

Dilluns, la consellera de Sanitat Universal ja es mostrava poc partidària d'adoptar una mesura tan extrema que, a més, va recordar que depén del govern espanyol. I va defensar que fins arribar a aquest punt hi ha encara “la possibilitat d’introduir altres accions”. Barceló demana temps per a avaluar l'eficàcia de les restriccions que va introduir dijous passat la Generalitat, que contemplen entre altres qüestions el confinament perimetral de 29 municipis, el tancament de l'hoteleria a les 17:00 hores i l'avançament del toc de queda nocturn a les 22:00 hores. Unes mesures "molt dures", recalca la responsable sanitària, que suposen en la pràctica estar vivint "en un semiconfinament".

En aquesta línia, el president Puig continua insistint en la responsabilitat individual i recalca que allò verdaderament important en la situació actual és que la ciutadania complisca les normes que hi ha en vigor. "No per augmentar les restriccions augmentarem la capacitat de resposta", ha defensat el cap del Consell abans de fer una crida col·lectiva a "complir allò que ja està vigent".

Podem i Compromís demanen endurir les restriccions

No té la mateixa opinió Podem, que des de fa setmanes s'està desmarcant obertament dels seus dos socis de govern. La formació liderada per Pilar Lima defensa tornar a una situació pareguda a la fase zero de la desescalada: confinament domiciliari, tancament de l'economia no essencial i educació a distància. Argumenten que la pandèmia ens deixa "dades absolutament inacceptables" i, davant d'aquest empitjorament de la situació epidemiològica, cal prendre les restriccions "més robustes possibles".

En Compromís no arriben tan lluny com els socis de Podem. La coalició defensa un enduriment de les mesures, però és partidària de mantindre els col·legis oberts, en contra del que defensa Unides Podem. En la reunió del Consell de Coordinació Institucional, Compromís ha acordat traslladar al Consell i al govern espanyol una proposta de confinament parcial que preveu la prohibició de les reunions de persones no convivents, l'avançament del toc de queda a les huit de la vesprada, la suspensió de l'activitat de restauració, el tancament dels hotels i dels centres comercials de més de 800 metres quadrats. Es garantiria, en tot cas, la continuïtat de l'activitat educativa, els serveis públics, el foment del teletreball i la pràctica esportiva saludable i segura.

EUPV advoca per estudiar l'enduriment de mesures i el tancament de l'activitat no essencial

Esquerra Unida del País Valencià ha expressat el seu desig de convocar una comissió interdepartamental del Consell aquesta setmana per a “contemplar totes les opcions: des d’acordar l’enduriment de les mesures actuals fins al tancament de tota activitat no essencial”.

En qualsevol cas, i inicialment, des de la formació no contemplarien el tancament de les escoles, “perquè, si es compleixen totes les mesures, s’ha demostrat que són espais segurs”. Des d’EUPV també han defensat que l’administració autonòmica augmente la coordinació i col·laboració permanent amb les autoritats dels municipis per a “estudiar, de manera individualitzada, les sol·licituds de mesures concretes especials, com el possible tancament perimetral del municipi, que siguen sol·licitades pels ajuntaments”.

Crítiques de l'oposició

Davant de la disparitat de criteris en el Botànic, el PPCV, Ciutadans i Vox han coincidit a criticar el que entenen com una falta de lideratge i desgovern. La líder del PP valencià, Isabel Bonig, considera que les discrepàncies entre Unides Podem, Compromís i el PSPV sobre com gestionar la pandèmia donen "una imatge lamentable".

També et pot interessar

stats