Les reivindicacions pel Nou d'Octubre s'adapten a la pandèmia

Les dues manifestacions i cinc concentracions autoritzades a València han transcorregut sense incidents.

VÍDEO | Les reivindicacions pel Nou d'Octubre s'adapten a la pandèmia

L'habitual caràcter reivindicatiu del Nou d'Octubre ha quedat enterbolit enguany per les restriccions imposades a causa de la pandèmia de la Covid-19, que han impedit congregacions multitudinàries. A banda dels actes institucionals, set organitzacions han tractat de mantindre viva la flama del Dia de la Comunitat Valenciana amb concentracions i marxes pels carrers de València. La delegació del govern ha autoritzat dues manifestacions i cinc concentracions en què s'ha hagut de respectar en tot moment les mesures de seguretat i que han transcorregut sense incidents destacables.

La Comissió Nou d'Octubre, que integren setze col·lectius cívics i partits de l'esquerra, s'ha concentrat aquesta vesprada davant les Corts per ser la seu de la sobirania del poble valencià. Amb aquest acte simbòlic han substituït la tradicional manifestació reivindicativa, habitualment la més multitudinària de la jornada. "Tot i la situació de pandèmia, hi ha raons més que suficients per a aixecar-se i alçar la veu", assenyalava el manifest de la convocatòria, que ha llegit el portaveu de la comissió i secretari d'Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert. Unes reivindicacions que el col·lectiu resumeix en tres eixos: finançament, autogovern i igualtat lingüística. Tres drets que la crisi sanitària, denuncien, ha erosionat encara més. Per això, demanen respecte a l'autogovern valencià, una llei d'igualtat lingüística i un nou model de finançament que pose fi al que qualifiquen d'espoli fiscal.

Concentració convocada per la Comissió Nou d'Octubre, que enguany substitueix la tradicional manifestació / À Punt

La convocatòria antifeixista, la més multitudinària

L'última concentració del dia, convocada per la Coordinadora Obrera Sindical i sota el lema "Totes les lluites són una. Republicanisme és antifeixisme", ha sigut la més multitudinària. Des de les huit de la vesprada, centenars d'assistents s'han congregat davant de l'Ajuntament de València corejant lemes antifeixistes i a favor del dret a decidir, entre altres. "Encara que la pandèmia ho pose més difícil, cal eixir al carrer en el Dia del País Valencià per a reivindicar el que creiem que és just", ha assenyalat Josep Barberà, líder d'Esquerra Republicana del País Valencià. En la concentració, amenitzada per la música de les muixerangues, no han faltat càntics en record a Guillem Agulló, el jove antifeixista valencià assassinat l'11 d'abril de 1993 a mans d'un grup d'extrema dreta.

Concentració antifeixista Coordinadora Obrera Sindical / À Punt

A la plaça d'Alfons el Magnànim ha començat la primera concentració de la jornada a les 10 del matí, amb la convocatòria de Defenem València. A les cinc de la vesprada ha sigut el torn de l'associació La Meua Terra, al mateix lloc. S'hi han concentrat unes desenes de persones per a reivindicar la figura del rei Jaume I i s'han qualificat de moviment transgressor de valencians i valencianistes, sense etiquetes. A l'acte ha assistit el líder d'ultra dreta i fundador d'Espanya 2000 José Luis Roberto. Mitja hora més tard ha convocat la República Valenciana-Partit Valencianista Europeu a la plaça dels Furs.

Concentració La Meua Terra / À Punt

Pel que fa a les dues manifestacions, la primera ha tingut lloc a les onze del matí, convocada per Avant. S'ha iniciat a la plaça de Sant Agustí i ha acabat a la d’Alfons el Magnànim. Ja de vesprada, a les sis, l'Associació Regne de València de Gais i Lesbianes ha eixit també al carrer, sota el lema "Tots al peu de la Reial Senyera", amb un recorregut custodiat per la policia que ha començat a la plaça de Sant Agustí i ha aplegat fins al Mercat Central. Hi ha hagut control d'accés i el nombre de participants estava limitat a 150, que havien d'inscriure's prèviament. Segons han dit, han volgut escenificar la processó cívica que no s'ha fet enguany a causa del coronavirus. A la manifestació s'han sumat membres del Grup d'Acció Valencianista i del Rotgle Constantí Llombart.

Manifestació de l'Associació Regne de València de Gais i Lesbianes / À Punt

El Nou d'Octubre del 2020 es recordarà com un dia atípic, amb reivindicacions actives adaptades al format que imposen les restriccions decretades per la pandèmia.

També et pot interessar

stats