El Regne Unit infectarà pacients sans amb el coronavirus per a provar vacunes i tractaments

El projecte, que vol accelerar l'obtenció d'una solució eficaç, s'ha qüestionat per posar al límit l'ètica científica i la salut dels pacients.

Recreació dels assajos d'una vacuna contra la Covid-19
Recreació dels assajos d'una vacuna contra la Covid-19 / Dado Ruvic (Reuters)

Fins on estaríem disposats a sacrificar per a aconseguir un tractament contra la Covid-19? Un assaig clínic al Regne Unit posarà al límit l'ètica dels científics i la salut dels pacients en la carrera per la vacuna. La idea és infectar pacients sans deliberadament amb el coronavirus, per tal de millorar el coneixement sobre el patogen en un entorn controlat i accelerar la producció d'una resposta farmacològica.

El projecte el lidera l'Imperial College of London en col·laboració amb l'empresa hVIVO i un hospital públic. El patrocina el govern britànic, que hi invertirà vora 37 milions d'euros.

Noranta voluntaris d'entre 18 i 30 anys se sotmetran a l'experiment, batejat com el Desafiament Humà. Les proves arrancaran al gener de 2021 i s'espera obtindre els primers resultats al mes de maig. Després dels assajos a l'hospital, els voluntaris seran avaluats durant un període d'un any.

L'objectiu inicial de l'equip d'investigadors és determinar quina quantitat mínima de virus és necessària perquè s'infecte una persona jove sana, en la franja d'edat de menor risc. Els pacients rebran un tractament inicial de remdesivir –l'antiviral que es va desenvolupar contra l'ebola– i sobre ells també s'experimentarà amb alguna vacuna –el nom de la qual no s'ha especificat– per a veure si té efectes secundaris.

Chris Chiu, de l'equip científic de l'Imperial College, justifica l'experiment perquè accelerarà el coneixement sobre el virus i la Covid-19, així com el desenvolupament de tractaments i vacunes. El subdirector mèdic del govern britànic, Jonathan Van-Tam, considera que també ajudarà a entendre si les vacunes que s'estan desenvolupant poden previndre’n la transmissió.

Els crítics de la prova però alerten que infectar qualsevol personal d'una malaltia potencialment mortal sobre la qual no hi ha cap tractament efectiu conegut no és ètic. L'Organització Mundial de la Salut s'ha pronunciat sobre la controvèrsia, apel·lant a la necessitat que un comité ètic aprove els assajos i a que els voluntaris tinguen un coneixement ple del risc.

"Cap estudi està lliure de risc, però ens esforçarem per a reduir-los al màxim", anticipa Chiu des de l'Imperial College. La institució (i les proves) estan ara a l'espera de l'aprovació dels reguladors.

També et pot interessar

stats