Rafael Badenes (Hospital Clínic): “Com més dures siguen les restriccions, millor”

El cap d'Anestesiologia i Reanimació admet que l'atenció a l'UCI s'ha ressentit per la pressió constant que pateix des fa dos mesos.

El cap de secció d'Anestesiologia i Reanimació de l'Hospital Clínic de València, Rafael Badenes
El cap de secció d'Anestesiologia i Reanimació de l'Hospital Clínic de València, Rafael Badenes / À Punt NTC

Rafael Badenes té una visió privilegiada de l'evolució del coronavirus a la Comunitat Valenciana. Del pitjor de la pandèmia, en realitat. La que proporciona el fet de coordinar l'atenció als pacients crítics de l'Hospital Clínic de València, un dels que major pressió assistencial ha experimentat durant la segona onada del coronavirus.

“És tremendament difícil i no para”, ha advertit Badenes, cap de secció d'Anestesiologia i Reanimació al centre hospitalari, en Les Notícies del Matí. “Seguim amb l'UCI plena i hem hagut d'habilitar espais externs per a donar suport a malalts Covid i no-Covid”, lamenta el metge.

Assegura que les unitats de crítics viuen des de fa dos mesos amb una pressió constant. “És un degoteig incessant, sense pujades i baixades, tant d'ingressos crítics Covid i no-Covid, i hi ha poc marge de millora, perquè no ens dona temps a donar les altes necessàries per a habilitar més espais a l'UCI”.

La qualitat de l'atenció a les unitats de crítics “s'està ressentint un mica”, explica Badenes, per pura lògica: “Si tenim els recursos ocupats per malats de Covid hi ha altres pacients amb situacions greus, com infarts aguts de miocardi, hemorràgies cerebrals o traumatismes, que requeririen estar amb nosaltres, però no tenim la millor disposició per a tractar-los perquè els espais els tenim ocupats per pacients de coronavirus.”

Partidari d'endurir les restriccions

Amb aquest escenari i tot i admetre el biaix que el seu lloc de treball pot injectar en la seua percepció, es mostra partidari d'endurir les restriccions a la mobilitat a la Comunitat Valenciana. “Com a metge que tracta malalts crítics, com més dures siguen les mesures restrictives, millor”, ha explicat als micròfons d'À Punt. Badenes preferiria més limitacions a l'oci nocturn i a la restauració, ja que “són on poden produir-se més malalts o infectats que requerisquen els nostres serveis”.

La pressió i el desgast continuat està passant factura als equips sanitaris, en general, i als de les UCI en particular, alerta el cap de la secció d'Anestesiologia i Reanimació del Clínic. Per a Badenes el més dur està sent el degoteig de morts per la Covid-19 cada setmana en una situació d'incertesa sobre l'horitzó final de la pandèmia. I la comunicació cada setmana, per telèfon, de la mort dels pacients als familiars. Una informació que abans donava en persona. “Aquesta malaltia ha sigut devastadora pel que fa a la mortalitat, però també en la deshumanització de la relació entre els malalts i els familiars”, destaca.

Per això no dubta a qualificar de prodigi de la ciència l'arribada de les noves vacunes de la Covid-19 en temps rècord. Una bona notícia sense pal·liatius per al doctor Badenes. “Per descomptat que em vacunaré. Els sanitaris estem desitjant-ho”, sentencia.

També et pot interessar

stats