La presidenta interina de Bolívia, contagiada també per coronavirus
El col·lapse hospitalari en alguns estats evidencia fallades de contenció de la pandèmia als Estats Units.
La Covid-19, que ha infectat ja més de 12,2 milions de persones en tot el món i deixa quasi 555.000 víctimes mortals, segons el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins, no distingeix a l'hora de contagiar i també està afectant dirigents polítics de tot el planeta. Si fa poc va ser el president del Brasil, Jair Bolsonaro, qui comunicava que havia contret la malaltia, ara ha sigut el torn de la presidenta interina de Bolívia, Jeanine Áñez.
A través de les xarxes socials, la dirigent ha comunicat aquest dijous que pateix Covid-19 i que, per això, guardarà quarantena uns catorze dies, fins que li facen una nova prova. També ha dit que es troba bé i que continuarà treballant. El positiu d'Áñez se suma al d'almenys tres ministres del seu gabinet: el de Presidència, el de Mineria i la ministra de Salut.
Bolívia, amb més de 1.500 morts i 43.000 contagis per coronavirus, és un dels països més colpejats del món per la pandèmia respecte al percentatge de població afectada. Però en termes absoluts, la llista de països amb més volum de persones infectades continua encapçalant-la els Estats Units.
El país nord-americà registra un balanç de més de 3,1 milions de casos i ha superat les 133.000 defuncions. Aquest dijous, la xifra de positius diaris ha batut un nou rècord en arribar als 61.790 contagis: és la tercera jornada en pocs dies que s'han superat els 60.000. Aquesta situació ve arrossegada pels brots declarats en estats del sud i de l'oest com ara Florida, Texas, Califòrnia, Arizona i Geòrgia.
Els hospitals del sud dels Estats Units, de fet, s'enfronten a un col·lapse imminent de les unitats de vigilància intensiva amb un nou augment rècord dels casos de Covid-19 que podria forçar a replantejar l'entrada al nou any escolar davant el risc que es faça de manera desigual i caòtica. Els estats de Missouri, Tennessee, Utah i Virgínia Occidental han reportat augments de rècord, i alguns veuen en risc els plans de reobertura i reactivació econòmica en ple estiu.
Nova York, no obstant això, es manté encara com l'estat més colpejat als Estats Units per la pandèmia, amb 399.513 casos confirmats i 32.283 morts. La xifra està només per davall del Brasil, el Regne Unit, Itàlia i Mèxic.