El PP donarà suport a la pròrroga de l'estat d'alarma però demana a Sánchez que reconega els errors

Pablo Casado recrimina al president de l'executiu espanyol que no haja contestat les mesures urgents proposades aquest dilluns.

El líder del PP, Pablo Casado, al Congrés dels Diputats
El líder del PP, Pablo Casado, al Congrés dels Diputats / À Punt NTC

El líder del PP, Pablo Casado, ha recriminat al president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, que no haja fet referència a les 22.000 víctimes de la Covid-19 en la compareixença que ha fet aquest dimecres en el Congrés i ha demanat un minut de silenci en honor de les persones que han mort pel virus. Així ha iniciat la seua intervenció Casado en la sessió en què es debat l'autorització d'una nova pròrroga de l'estat d'alarma decretat per a fer front a la crisi sanitària.

Després d'apuntar que el PP ha propiciat el pacte més generós que s'ha fet en la història d'Espanya a pesar que l'actual govern és el que té menys poders i menys suport electoral, i recriminar a Sánchez que no haja contestat a la proposta de mesures urgents que va fer dilluns en la reunió telemàtica que mantingueren els dos líders, Casado ha dit que el PP votarà a favor d'aquesta tercera pròrroga de l'estat d'alarma. “Per mi no quedarà”, ha assegurat. “Nosaltres hui complim la nostra part, renovar una mesura excepcional per a contindre una tragèdia en vides i llocs de treball”, ha destacat.

A canvi, però, el líder del PP ha exigit al cap del govern espanyol, que complisca “la seua part” i l'ha emplaçat a demanar “disculpes pels seus errors” en la gestió de la crisi del coronavirus.

Vox portarà el ministre Grande-Marlaska davant de la justícia

La intervenció en l’hemicicle del líder de Vox, Santiago Abascal, ha anat dirigida especialment al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. Li ha assegurat que no els farà callar (en referència a la polèmica iniciada diumenge quan el cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil explicava que s’estava monitorant el clima contrari al govern espanyol). “Tenim dret a parlar en aquesta tribuna, al carrer i en les xarxes socials els agrade o no, és el nostre dret i la nostra obligació com a representants de la ciutadania”, ha destacat.

Abascal ha apuntat també que “Espanya s’ha omplit de fèretres invisibles, sepulcres blanquejats pels seus òrgans d’agitació i propaganda” i ha assegurat que, si es confirma que ha ordenat a la Guàrdia Civil que vigile l’oposició en les xarxes socials, portarà Grande-Marlaska “davant dels ciutadans i de la justícia perquè les urnes i els jutges emeten el veredicte”.

Echenique: Unides Podem "òbviament hi vota a favor"

El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha explicat en la seua intervenció que se sent orgullós d'aquest govern, que ha alçat un escut formidable. Ha recordat que aquest dimecres es compleixen els cent dies de la formació d'aquest executiu i que "òbviament hi votaran a favor" de la tercera pròrroga de l'estat d'alarma. Echenique s'ha congratulat que "en les últimes setmanes s'han pogut veure dades esperançadores que permeten, amb cautela, albergar alguna esperança".

ERC: “Tornarem a abstindre’ns”

Per la seua banda, Gabriel Rufián, ha anunciat que ERC torna a abstindre’s en aquesta nova pròrroga de l’estat d’alarma, però ha deixat clar que l’abstenció està “més pròxima al no que mai”. El portaveu d’ERC també s’ha dirigit al líder del PP, a qui ha retret que continuen utilitzant un virus per a fer política i un discurs antifeminista.

Compromís votarà sí

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, donarà suport la proposta d’allargar l’estat d’alarma, encara que ha assegurat que “hi ha hagut errors en la gestió de la crisi”. D’altra banda, ha criticat el PP i Vox, dels quals ha dit que “a aquesta dreta hipòcrita, no li interessa ni Espanya ni els espanyols ni els pactes responsables, només el poder i tombar qualsevol govern que no siga d’ells”.

Íñigo Errejón (Més País) també votarà a favor de la pròrroga “per coherència”, com també ho farà el Bloc Nacionalista Gallec. Per contra, JxCat ho farà en contra. Per a la portaveu, Laura Borràs, “el govern més progressista d’Espanya està fent la gestió més reaccionària d’Europa” i la gestió de la crisi s’ha fet “tard i malament” i ara, el desconfinament es fa “prompte i pitjor”.

Edmundo Val, de Ciutadans, ha anunciat que votarà a favor perquè el confinament s'ha revelat com l'única medecina contra el virus. Des del PNB, Aitor Esteban, també ha avançat el suport a la pròrroga de l'estat d'alarma, però reclama la participació de les comunitats autònomes en el procés de retorn a la normalitat. Per contra, EH Bildu mantindrà l'abstenció perquè "hi ha un dèficit en l'aspecte social".

Anuncien el vot a favor el PRC Cantabria (José María Mazón) i Terol Existeix (Tomás Guitarte). La CUP ha demanat al govern que modifique la llei de l'estat d'alarma de 1981. I no han definit la seua votació: Coalició Canària (Anara Oramas), Nova Canàrias (Pedro Quevedo), UPN Navarra (Sergio Sayas) i Fòrum Astúries (Isidro M. Oblanca).

Sánchez demana a Casado una resposta clara

Pedro Sánchez ha exigit una resposta clara al líder de l'oposició: donar suport o no. Contesta a Casado que el PP no és un adversari en un moment com l'actual en què tenen un enemic comú que és el coronavirus i recorda que estan en fase de diàleg.

Al president del govern d'Espanya li ha semblat “injusta” la crítica de les formacions que han apuntat que no es tenen en compte les comunitats autònomes en la desescalada. A ells els ha contestat que les decisions fins ara s'han pres conjuntament i que en el desconfinament, l'executiu establirà uns marcadors i es tindran en compte les particularitats territorials. D'altra banda, ha assegurat que entén que hi haja crítica en la gestió de la crisi, però demana que no es traguen conclusions simples a problemes complexos, que s'esperen a tindre una foto completa de la pandèmia i que no valen les comparacions entre comunitats autònomes o països.

Respon amb dades a les acusacions de falta de voluntat de protegir la cosa públic i els sectors i col·lectius damnificats. Segons ha dit Sánchez, s'han destinat en un mes a pal·liar la crisi 134.496 milions de euros, dels quals vora 4.624 milions euros s’han dirigit a mesures sanitàries; 124.877 a mesures econòmiques, 3. 816 a mesures laborals i 1.183 a mesures socials.

A les crítiques del canvi de postura respecte a les eixides dels xiquets, ha reconegut que s'ha pecat de prudència, però que s'han escoltat les demandes de les ONG expertes en infància i s'ha revisat la postura per a donar un pas més.

També et pot interessar

stats