Portugal es blinda per la pandèmia i rep ajuda internacional davant la situació límit dels hospitals

El país veí tanca fronteres per a intentar controlar una corba disparada i envia a Àustria pacients Covid d'UCI.

Una ambulància trasllada un pacient Covid a Lisboa
Una ambulància trasllada un pacient Covid a Lisboa / Duarte Sa (Reuters)

Portugal desperta aquest dilluns, primer dia laborable, amb les fronteres blindades en un intent de frenar la propagació del coronavirus, que continua desbocat i ha acabat setmana xifres de rècord. La mala evolució de la padèmia, que ja deixa més de 12.000 víctimes mortals i ha posat els hospitals en una situació límit ha obligat el país veí a endurir els controls d'entrada i exida amb Espanya.

La mesura, que el govern d'António Costa denomina "autoconfinament" i no tancament de fronteres, va entrar en vigor en la mitjanit de diumenge, quan es reposaren els controls terrestres a la Raia (nom que popularment rep la franja fronterera entre Espanya i Portugal). Només huit dels passos entre els dos països estan oberts i hi ha un gran desplegament per a dur a terme controls per terra i aire. En els aeroports s'han establit corredors específics per a la ciutadania portuguesa, que ha de demostrar que efectivament compten amb autorització per a embarcar en un avió, ja que tenen prohibit eixir del país. Per a entrar-hi per aire, caldrà una PCR negativa i quarantena.

Aquest diumenge Portugal va notificar 303 morts per Covid-19, una xifra que iguala el rècord diari del passat dijous. La pressió hospitalària continua en escalada, amb 6.694 pacients diagnosticats amb el virus ingressats en planta (150 més que fa un dia). A les unitats de cures intensives (UCI) hi ha 858 persones internes, el doble que fa un mes.

Davant aquesta situació, que amenaça de col·lapsar el sistema sanitari portugués, el país veí comença a rebre l'ajuda internacional promesa per a intentar doblegar la corba.

Segons ha informat el setmanari Der Spiegel, Alemanya enviarà aquesta setmana 27 metges i sanitaris, així com respiradors i llits per a ajudar en la crisi del coronavirus. El personal sanitari arribarà a bord d'un avió de la Bundeswehr (l'exèrcit), que té previst romandre a Portugal almenys tres setmanes. Dies després un altre avió transportarà material sanitari, entre el qual destaquen llits per a hospitals de campanya i respiradors mòbils i fixos.

D'altra banda, està previst que a partir d'aquest dilluns isquen cap a Àustria pacients portuguesos en vigilància intensiva per la Covid-19, com va anunciar el mateix canceller austríac, Sebastian Kurz. La mesura es pren després que Kurz oferira l'ajuda d'Àustria en una conversa telefònica amb el primer ministre portugués, António Costa. El dirigent austríac no ha precisat quants pacients d'UCI acollirà el país i l'agència de notícies Apa assegura que les dades les difondran les autoritats sanitàries lusitanes.

També et pot interessar

stats