Poalada d’aigua freda per a festers i artesans per l’anunci de Barceló

València i Alacant aposten per adaptar la festa a les circumstàncies sanitàries, i Castelló rep l’anunci amb resignació.

Foguera municipal que es va plantar el 2018

L’advertència de la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, que serà inviable celebrar festes populars com les Falles, la Magdalena, les Fogueres o els Moros i Cristians, mentre que no hi haja una vacuna ha caigut com una poalada d’aigua freda no sols en el col·lectiu fester, sinó també en aquells sectors econòmics més vinculats a la festa.

De fet, els indumentaristes, vestits de negre i en silenci, han escenificat aquest dimecres la mort del sector pels carrers del centre de València. Representants de més d’un centenar d’empreses d’indumentària, orfebreria, teixits i artesania tradicional s’han manifestat per a denunciar que el sector s’ofega, perquè ha patit un descens del 99% en la facturació des que es va decretar l’estat d’alarma.

“Estem en un estat crític”, assegurava la presidenta d’Asciva, l’Associació de Comerços de la Indumentària Valenciana, Irene Sancho. Per aquesta raó, els establiments han reclamat que, tot i la situació sanitària, es respecte, almenys l'ofrena de flors amb aforament, mascareta i distància si cal.

València, "entre no fer Falles i fer-les com sempre, hi ha moltes opcions”

També per unes Falles diferents aposta el president de la Junta Central Fallera de València. Carlos Galiana qui veu arriscat anunciar en octubre que no hi haurà festejos el març: “A cinc mesos dir que ja no es poden celebrar les Falles… crec que tenim camí, capacitat de millora i de planificació”, apuntava.

L’alcalde de la capital, Joan Ribó, també ha insistit que és massa prompte per a decidir el que passarà al voltant de les festes de 2021. Ha assenyalat que l’ajuntament farà “tot el que siga possible respectant estrictament les normes sanitàries", i per això creu que "entre no fer Falles i fer les Falles com sempre, hi ha moltes opcions. Les estudiarem i s'estan estudiant", ha exposat.

Alacant, “necessitem continuar celebrant festes”

A Alacant, la presidenta de la Federació de Fogueres, Toñi Martín, també defensa una adaptació de la festa. “Potser no siguen les mateixes de sempre, però sí que necessitem continuar celebrant festes”, indicava.

Des de l’Ajuntament d’Alacant, el portaveu i portaveu adjunt del govern han qualificat d’“inoportunes” i “irresponsables” les declaracions de la consellera de Sanitat Universal. Tant per a Antonio Manresa com per a Manuel Villar, “llançar especulacions a tants mesos vista no ajuda en absolut, només serveix per a incrementar el pessimisme i per a llastar la recuperació econòmica, a la qual de manera tan important contribueixen les Fogueres de Sant Joan".

A Castelló, “abans que la festa està la salut”

En canvi, a Castelló de la Plana, han rebut les declaracions de la consellera de Sanitat Universal amb resignació, perquè ja esperaven que el 2021 el Magdalena Vítol no es poguera repetir. Pepe Beltrán, president de la Federació de Colles, afirmava que “hui en dia el que prima és tindre cap i saber que abans que la festa està la salut”.

D’acord amb les expectatives de la consellera Barceló, haurà d'esperar també la lluita entre moros i cristians d’Alcoi. Juan Antonio Canalejas, membre de l'Associació Sant Jordi, assegura que la festa mou vora 25 milions d’euros que, si no se celebra, repercutiran sobre centenars de negocis.

El món de la festa viu un autèntic terratrémol que no es de pólvora i música sinó d'impotència.

També et pot interessar

stats