Les opcions dels pares i mares per a conciliar si els fills han d'estar a casa
Un expert respon els dubtes sobre les possibilitats legals dels progenitors quan hi ha un positiu, un aïllament o tanquen el col·legi.
El 7 de setembre està establit que comence el curs escolar a la Comunitat Valenciana. Però els pares i mares que treballen estan plens de dubtes sobre la conciliació laboral i familiar en un curs marcat per la Covid-19. Jesús Asencio Fabra, advocat laboralista de Domingo Monforte Advocats, ha respost a À Punt sobre les possibilitats legals dels progenitors i què poden fer si han de tindre els fills a casa.
En aquest sentit, la ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha avançat aquest dimecres que el departament que encapçala està estudiant la posada en marxa d'un permís retribuït o baixa per a aquells progenitors els fills dels quals hagen de guardar quarantena per la Covid-19.
Què faig si el fill o filla és positiu en coronavirus?
Els pares, com a treballadors, tenen dret a sol·licitar una baixa laboral, una incapacitat temporal que, si és per risc de contagi en el fill, podria ser catalogada com a accident laboral i cobraria el 100% de la seua base reguladora. Si únicament fora per l'aïllament, els pares tenen dret a sol·licitar una incapacitat temporal per malaltia comuna i cobrarien el 75% de la base reguladora.
I si no és positiu però tanquen el col·legi?
En aquest cas, Jesús Asencio Fabra explica que cal acollir-se als mecanismes que estableix l'Estatut dels Treballadors amb diferents opcions:
- Teletreball. En aquest cas està l'opció del teletreball “com la més important i primordial”. Amb la pròrroga del reial decret 8/2020, el teletreball és fins al 21 de setembre l'opció preferent del treballador davant de l'empresa per a conciliar la seua vida familiar i laboral.
- Adaptació de la jornada laboral. Si no es donara l'opció del teletreball, l'expert explica que caldria passar a la possible adaptació de la jornada laboral a les circumstàncies familiars. El problema, segons apunta, és que l'empresa té fins a un mes de termini per a poder arribar a un acord sobre aquesta distribució d'horari i per tant “es desconfigura aquest dret imminent al qual el pare vol acudir”.
- Permís retribuït recuperable. La tercera opció que ja estava disponible durant l'estat d'alarma és la del permís retribuït recuperable. Un acord entre l'empresa i el treballador a través el qual es genera una borsa d'hores que després, al llarg de l'any, haurà de recuperar.
I si el pare o la mare és autònom?
Aquesta flexibilitat que en principi dona el treball per compte propi s'ha d'adaptar les necessitats de l'activitat. Fabra apunta que hi ha la prestació ordinària compatible amb l'activitat. Si l'autònom acredita que els seus ingressos no són superiors a l'1,75% del salari mínim interprofessional, pot acollir-se a aquesta prestació fins al 30 de setembre i percebre una prestació del 70% de la seua base reguladora.
Estan obligats els pares a portar als seus fills a l'escola entre els 6 i els 16 anys?
És una obligació legal, però com reconeix l'expert, hi ha un debat obert entre el dret a l'educació dels menors i a la salut. El mestre té l'obligació d'informar els Serveis Socials en el cas que un pare o mare no porte el seu fill al col·legi perquè vulga protegir la seua salut i els Serveis Socials poden informar-ne fins i tot la Fiscalia per si hi haguera alguna responsabilitat.