Ofensiva legal del PP contra el decret del superàvit acordat entre la FEMP i Hisenda

Els populars reuneixen aquest dilluns més d'un centenar d'alcaldes i alcaldesses contraris a la mesura per a estudiar accions.

El portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, en una imatge d'arxiu
El portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, en una imatge d'arxiu / Efe

El Partit Popular augmenta l'ofensiva contra l'acord firmat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que permetrà al govern espanyol disposar del superàvit dels ajuntaments i reuneix aquest dilluns 125 alcaldes i alcaldesses contraris a la mesura per a estudiar accions futures.

El conegut popularment com decret del superàvit, que dona opció als consistoris per a lliurar al Ministeri d’Hisenda 14.000 milions d'euros dels seus estalvis a canvi de flexibilitzar les despeses, que va aprovar pels pèls dilluns passat la FEMP, gràcies al vot de qualitat del president de la federació i alcalde de Vigo, Abel Caballero. El govern espanyol tornaria els fons en quinze anys i els ajuntaments, a canvi, podrien accedir a 5.000 milions d'euros enguany i l'any que ve.

La iniciativa, encara pendent d'aprovar-se al Congrés, ha generat discrepàncies amb molts consistoris de tot Espanya. També a la Comunitat Valenciana, on el PSPV s'ha quedat pràcticament a soles en la defensa del decret. De fet, el síndic del PSPV a les Corts, Manolo Mata, ha afirmat que el PP de l'“incautador Montoro i el seu cap, l'expresident Mariano Rajoy, que va col·lapsar els ajuntaments quan governava” no està legitimat per a criticar l'acord dels superàvits municipals. Segons defén, el PP va ser “el que va exhaurir els recursos dels ajuntaments, els va bloquejar els superàvits i les taxes de reposició, els va impedir incrementar el pagament als seus funcionaris i va bloquejar les inversions municipals”. Així, justifica la decisió i considera que la crisi provocada per la pandèmia ha provocat “una situació complexa, per a la qual el govern d'Espanya busca una solució complexa, que fins i tot és susceptible de millora amb les aportacions de tots”.

El PP ja ha anunciat que presentarà mocions a tots els ajuntaments contra l'acord tancat entre la FEMP i el Ministeri d'Hisenda i demanarà a tots els alcaldes i alcaldesses que aproven expressament el recurs que el Grup Popular al Congrés portarà al Tribunal de Comptes contra el decret-llei del govern espanyol.

El portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, ha assegurat que el seu partit farà tot el que estiga en les seues mans en l'àmbit legal per a evitar l'"atracament a mà armada" del govern espanyol als estalvis dels ajuntaments per l'acord signat per a l'ús dels romanents. Ha acusat el president Pedro Sánchez de cometre un "abús" i "expropiar-los" dels diners.

Els 'populars' xifren en 36 els milions que es "confiscarien" a València

Per la seua banda, la portaveu del PP a l’Ajuntament de València, María José Català, abans d’assistir a la trobada de Vigo, ha advertit que si l'equip de govern no amortitza els 32 milions d'euros aprovats en el pròxim ple, “el govern del PSOE i Podem podria confiscar 36 milions d'euros”. Segons ha dit, això suposa “9 col·legis nous, o més de 37 milions de mascaretes o, fins i tot, amb aquests diners es podria abaixar un 3% l'IBI a tots els valencians i abaixar també el 100% de la taxa del clavegueram".

La vicepresidenta segona de la FEMP i també alcaldessa de Toledo, la socialista Milagros Tolón, ha garantit aquest dilluns el "tancament de files" dels regidors del PSOE davant l'acord d'Hisenda. També ha descartat que algun dels alcaldes socialistes se sume a la declaració de rebuig subscrita per regidors de huit formacions polítiques, i que en els pròxims dies el PP remetrà als alcaldes de totes les capitals de província i dels municipis de més 100.000 habitants.

Puig confia que els govern i els municipis acosten postures sobre el superàvit

El president de la Generalitat, Ximo Puig, confia que hi haja un “acostament” de postures entre els govern central i els municipis sobre l'acord entre el Ministeri d'Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a l'alliberament dels romanents i l'ús del superàvit: “Tots hem de fer esforços per a buscar acords i, sobretot, jerarquitzar prioritats”. Aquest decret llei es convalida o deroga en el termini d'un mes i l’han rebutjat grans ciutats com Madrid, Granada o Saragossa i 15 partits del Congrés que sumen 190 diputats, entre els quals el valencià de Compromís, que estan per damunt de la majoria absoluta (176).

Malgrat aquest escenari, el també líder del PSPV creu que la voluntat de generar un acord més ampli és possible i recorda que “la situació de l'economia i les finances que travessa el Govern és extraordinàriament complexa” a causa de la crisi del coronavirus. Per això, al seu parer, el diàleg és el camí i l'àmbit local ha de tindre “tot l'enfortiment possible” des del punt de vista financer. “La realitat, hui dia, és que la proposta del Ministeri almenys garanteix l'ús en part dels recursos”, subratlla, recordant que ve marcada per la llei d'estabilitat pressupostària de Montoro en l'anterior govern de Rajoy.

També et pot interessar

stats