Octubre: el mes en què s'ha disparat la pandèmia

Els casos actius es multipliquen per dos en un mes de rècords que acosta la possibilitat d'un nou confinament.

Octubre: el mes en què s'ha disparat la pandèmia
Octubre: el mes en què s'ha disparat la pandèmia

El coronavirus es propaga a la carrera pel territori valencià. Octubre ha acabat com el mes en què s'han trencat tots els registres pel que fa a la incidència de la Covid-19, tant en la primera onada com en la segona. L'empitjorament de tots els indicadors evidencia com la transmissió de la pandèmia s'ha accelerat de manera alarmant, especialment la segona quinzena del mes, després del pont d'octubre. És en aquest punt d'inflexió quan s'ha començat a capgirar completament la situació de relativa estabilització que havia imperat durant els mesos estivals.

Tot i que la Comunitat Valenciana va començar l'octubre com l'autonomia amb menys incidència del virus de tot l'Estat (103 positius per cada 100.000 habitants en catorze dies, una situació epidemiològica més favorable fins i tot que la de les illes Canàries), el mes conclou amb més del doble de casos actius. En 31 dies s'ha passat de 5.545 persones infectades al territori a 11.853, una mostra del creixement sostingut que està experimentant el virus. La incidència entre la població també s'ha multiplicat per més de dos, en passar a 231 contagis per cada 100.000 habitants, segons registres del Ministeri de Sanitat.

Octubre ha sigut un mes de rècords, especialment l'última setmana. El dia 24 s'arriba al pic de contagis diaris en tota la pandèmia, 1.690, però la barrera del miler s'ha sobrepassat fins a nou ocasions. A més, s'han localitzat més de 860 brots. Mai des que va començar la crisi sanitària s'havia diagnosticat un volum tan elevat de contagis, 22.335. I d'aquests, més de 7.500 només l'última setmana. Aquests registres, però, s'han de matisar, perquè durant la primera onada només es consideraven casos positius els que notificaven els hospitals, és a dir, els més greus. Les xifres d'aquesta onada s'han incrementat pels contagis lleus i asimptomàtics, una realitat que va quedar oculta durant els mesos de la primavera.

Igual que ha passat amb la resta de l'Estat, el nombre de víctimes mortals també està augmentant, però de manera més controlada que els contagis. Encara que la taxa de mortalitat és ara molt més baixa que durant la primera onada, les defuncions de pacients amb Covid-19 s'han multiplicat per sis des de l'agost, fet que ha posat en alerta les autoritats sanitàries. Només a l'octubre han perdut la vida 181 valencians i valencianes, una mitjana de 6 morts cada dia. El 27 d'octubre s'assoleix el registre més alt de tota la segona onada, 19, lluny encara de les 68 defuncions registrades el passat 3 d'abril.

Alerta per l'ocupació als hospitals

L'escalada del virus té un reflex immediat en la pressió hospitalària. Els dos indicadors dels serveis assistencials que contempla el Ministeri de Sanitat per a valorar el risc de transmissió de Covid-19 estan en color roig, el que suposa un grau de risc alt. L'ocupació de llits als hospitals per part de pacients amb el virus s'ha disparat un 189% durant l'octubre a les comarques valencianes, mentre que a les unitats de cures intensives (UCI) la tendència és similar, amb un increment del 156%. A hores d'ara hi ha 1.149 malalts amb Covid-19 ingressats als hospitals valencians, dels quals 172 estan a les UCI, segons l'últim balanç de la Conselleria dirigida per Ana Barceló. Les xifres encara donen un cert marge si es comparen amb els registres màxims assolits amb la primera onada de la pandèmia, quan va arribar a haver-hi més de 2.000 persones hospitalitzades (386 a les UCI).

El personal sanitari alerta que la situació empitjorarà probablement en la primera quinzena de novembre, i els hospitals es preparen ja per a previndre un possible col·lapse del sistema amb restriccions d'accés, suspensió de cirurgies no urgents i plantes específiques per a la Covid-19. Paral·lelament, la Generalitat ha decretat un tancament perimetral per a la Comunitat Valenciana fins divendres i ha decretat restriccions per a reduir els aforaments en espais públics i el contacte social en 31 municipis, amb una incidència elevada del virus, com ara Nules, Guadassuar o Elda.

Per davant, una setmana crucial per a comprovar si les mesures extraordinàries són efectives per a frenar la propagació del coronavirus i doblegar la corba en aquesta segona onada. Veus expertes alerten que si la tendència no canvia, cada vegada cobra més força un confinament domiciliari semblant al de març, una mesura que ja s'ha decretat a països com ara França, el Regne Unit, Bèlgica, Portugal o Àustria, entre altres.

També et pot interessar

stats