Nova York tancarà col·legis i negocis de nou barris pels alts nivells de contagi

L'alcalde justifica la decisió perquè s'ha superat el 3% de positius en l'última setmana, mentre regions com Madrid freguen el 20%.

L'alcalde de Nova York saluda a un xiquet en el seu primer dia de col·legi en el districte de Queens el passat 21 de setembre
L'alcalde de Nova York saluda a un xiquet en el seu primer dia de col·legi en el districte de Queens el passat 21 de setembre / Brendan McDermid (Reuters)

L'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, ha proposat a les autoritats estatals el tancament de tota activitat no essencial, inclosos els centres educatius, en els nou districtes postals on s'han detectat brots de la Covid-19. La ciutat dels gratacels, que es va convertir en l'epicentre del coronavirus als Estats Units, amb 24.000 víctimes mortals i més de 250.000 contagis, ha detectat positius per damunt del 3% durant els últims set dies, en els nou barris més pobres i de més densitat de Brooklyn i Queens. L'OMS considera que la pandèmia està descontrolada per damunt del 5%. Madrid està en nivells del 20%.

En un comunicat, l'alcalde ha sol·licitat que la paralització de l'activitat no essencial comence aquest dimecres. De Blasio recomana que els centres escolars i els negocis no essencials romanguen tancats, almenys, dues setmanes i que si en aquest període, l'índex de positius en les proves de Covid-19 no es redueix per davall del 3%, que el tancament continue altres dues setmanes més.

La proposta, que necessita l'aprovació de governador, Andrew Cuomo, perquè puga fer-se efectiva, planteja, entre altres coses que els restaurants sols puguen oferir menjar per a emportar i servei a domicili i que es cancel·le el servei en terrasses i en els menjadors interiors.

Segons dades oferides per les autoritats locals, dues d'aquestes zones fa catorze dies que registren nivells per damunt del 3%, una altra per damunt del 4%, en dues àrees més han superat el 5% i en la resta estan entre el 6 i el 8% de positius.

També ha demanat que “es prohibisquen les activitats d'alt risc” com els gimnasos i les piscines o el consum a l'interior de bars i restaurants, en altres onze districtes postals de Nova York on l'índex d'anàlisis positives ha fluctuat entre el 2 i el 3%.

El governador critica la falta de proves a les escoles

El governador, Andrew Cuomo, que no s'ha pronunciat sobre la proposta de De Blasio, sí que ha acusat els governs locals de no haver fet un treball efectiu en aquestes zones postals amb brots. A més dels pics registrats a la ciutat de Nova York, especialment en els districtes de Brooklyn i Queens, també s'han detectat brots en dos comtats: el de Rockland i el d'Orange. En total són 20 codis postals en tot l'estat els que han registrat pics importants. L'índex mitjà de casos positius en aquestes zones és del 4,8%.

Cuomo ha mostrat també la seua preocupació per l'escassetat de proves de Covid-19 a les escoles i ha advertit que “si les localitats no fan les proves immediatament a les escoles d'aquestes àrees, l'estat les tancarà immediatament”. “Sense les proves, no podem garantir als pares i mestres la seguretat de les escoles”, ha subratllat.

També et pot interessar

stats