Nou intent del govern espanyol i els agents socials d'acordar una pròrroga dels ERTO fins setembre

Treball, patronal i sindicats negocien fins a l'últim moment, ja que dimarts expira la regulació que dona cobertura fins ara a aquest instrument.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, presideix una reunió amb els agents socials

La negociació per a prorrogar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) vinculats a la Covid-19 apura els terminis i entra en la recta final. El govern espanyol, la patronal i els sindicats es reuneixen de nou aquest dijous en una reunió per a intentar tancar definitivament l'acord sobre les condicions que permetran allargar-los més enllà del 30 de juny, fins setembre com a mínim. Els agents socials estudien la nova proposta que ha plantejat l'executiu en el límit del calendari, ja que l'actual regulació d'aquest instrument expira dimarts que ve, 30 de juny. Si s'aconsegueix aquest dijous l'acord, es convocaria un Consell de Ministres extraordinari, previsiblement divendres, per a aprovar el reial decret llei amb la pròrroga dels ERTO.

L'oferta millorada que ha llançat el govern espanyol inclou dues novetats: el manteniment dels ERTO de força major total per a les empreses que encara no han tornat a l'activitat i la possibilitat que les empreses que es vegen obligades a tancar de nou per culpa d'un rebrot del coronavirus puguen acollir-se a un ERTO de força major.

La proposta del Ministeri de Treball contempla que als ERTO de força major total vigents actualment se'ls aplique una exempció en les cotitzacions empresarials del 70% al juliol, del 60% a l'agost i del 35% al setembre en el cas d'empreses amb menys de 50 treballadors. Per a les que tenen més de 50 persones en la plantilla, l'exoneració de quotes serà del 50% al juliol, del 40% a l'agost i del 25% al setembre. Són percentatges menors que els establerts fins al 30 de juny però suposa una millora respecte de la proposta que havia fet fins ara l'executiu, que no contemplava els ERTO de força major totals (aquells en els quals tots els treballadors de l'empresa estan inclosos en l'ERTO), segons ha explicat el secretari de Política Sindical d'UGT, Gonzalo Pino.

Per a empreses que actualment tenen activitat però tanquen de nou en cas que hi haja un rebrot del virus, el govern planteja que puguen acollir-se a un ERTO de força major, que comptaria amb una exoneració de quotes per a les empreses del 80% si la plantilla és inferior a 50 persones i del 70% si en té més de 50.

Una empresa en ERTO no podrà contractar, tret d'excepcions

La resta dels elements de la nova proposta de Treball es mantenen respecte a l'anterior, segons l'UGT. Així, planteja prohibir a les empreses en ERTO la realització d'hores extraordinàries, l'establiment o la represa d'externalitzacions de l'activitat i la concertació de nous contractes, siguen de manera directa o a través d'una empresa de treball temporal (ETT).

Com a excepció, es permetrà a les empreses en aquesta situació que contracten o externalitzen tasques si el personal del seu centre de treball no pot per formació, capacitació i "altres raons objectives o justificades", realitzar les funcions encomanades a l'empleat que es contracta o a l'externalització. Per a això, l'empresa haurà d'informar prèviament els representants legals dels treballadors. Aquesta prohibició, que durarà mentre estiga vigent l'ERTO, seria aplicable tant als de força major com als realitzats per causes objectives, i sancionables en cas d'incompliment.

També et pot interessar

stats