Directes
Ara en la televisió
LA SALA

Només el 19% de la població activa valenciana va teletreballar durant el primer estat d'alarma

La xifra de valencians i valencianes que treballaren des del seu domicili durant el segon trimestre de l'any està per davall de la mitjana estatal.

Percentatge de la població activa que teletreballa. Font: INE / À Punt NTC

El Ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha descartat el confinament domiciliari de moment i ha demanat a les comunitats que "no entren en una mena de competició per a veure quina pren la mesura més dura". El president de la Generalitat, Ximo Puig, també s'ha pronunciat en aquest sentit i ha assegurat que la situació epidemiològica a la Comunitat Valenciana no és tan "extrema" per a aplicar aquesta mesura tan restrictiva.

D'altra banda, el president de la Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències de la Comunitat Valenciana, Javier Millán, no descarta arribar al confinament domiciliari d'ací a algunes setmanes si la pressió hospitalària i el nombre de contagis continuen augmentant.

El confinament domiciliari suposaria també la tornada del teletreball. Al voltant de 367.200 valencians i valencianes van teletreballar durant el primer estat d'alarma de la pandèmia, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística. El 18,8% de la població activa va treballar des de casa durant el segon trimestre, una xifra lleugerament per davall de la mitjana estatal de 19,1%.

El percentatge de treballadors i treballadores que van treballar des de casa durant el tercer trimestre del 2020 va minvar 6,8 punts respecte a l'anterior període a la Comunitat Valenciana. A l'estat espanyol, però, aquesta davallada únicament ha estat de 4,6.

S'observa, a més, que la major part de la població que teletreballa ho fa més de la meitat de la seua setmana laboral i no “ocasionalment”. L'enquesta de població activa (EPA), ara per ara, no ofereix dades sobre el percentatge de persones que sempre teletreballen.

La regulació sobre el teletreball aprovada pel Consell de Ministres estableix que perquè una persona treballadora quede sota l'empara d'aquesta llei ha de treballar des del seu domicili més del 30% de la seua setmana laboral durant tres mesos.

Cal recordar també que la legislació espanyola considera el treball a distància una opció voluntària i reversible tant per a la persona treballadora com per a l'empresa. El Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana va redactar una guia que recull les pautes concretes per a garantir el benestar de la població que teletreballa.