On és necessari el certificat covid durant el pont de desembre?

Andalusia, Astúries, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Madrid i La Rioja són els territoris on, de moment, el passaport covid no és obligatori

À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 de desembre 2021 - 09:13 Actualitzat: 23 de març 2022 - 09:10

Mentre véiem que a Europa la pandèmia s'agreujava en les últimes setmanes fins a registres rècord, a Espanya la situació es mantenia estable gràcies a un índex de vacunació més alt. La conseqüència ha sigut que durant aquest llarg pont de desembre, els viatges a l'estranger s'han reduït a favor del turisme dins de les fronteres espanyoles.

En els últims dies, però, els registres indiquen una tendència a l'alça a Espanya i això ha fet als governs autonòmics preocupar-se pel possible empitjorament de cara a les festes de Nadal. Cada comunitat està prenent mesures de manera preventiva, el que deixa el mapa d'Espanya com un mosaic on cada territori exigeix o no el certificat covid per a poder accedir a determinats establiments. Andalusia, Astúries, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Madrid i La Rioja són a hores d'ara les úniques comunitats on aquest document no és necessari, tot i que en les pròximes setmanes això podria canviar. Fem un repàs a la situació actual en cada comunitat autònoma.

Comunitat Valenciana

El certificat de vacunació és necessari per a accedir a establiments de restauració i oci amb aforament superior a 50 persones, a festivals de música i altres actes amb més de 500 persones, així com a hospitals i residències. Aquesta mesura s'ha posat en marxa la mitjanit entre el divendres 3 i el dissabte 4 i estarà en vigor durant 30 dies.

Andalusia

La Junta d'Andalusia va proposar el 26 de novembre l'obligació de mostrar el certificat covid en les visites als centres sanitaris i sociosanitaris, però el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia va tombar la proposta perquè no incloïa una data de finalització d'aquestes mesures. El govern andalús ja ha anunciat que tornarà a iniciar el tràmit per tal d'implantar l'obligatorietat del certificat en aquest tipus de visites almenys fins a la segona setmana de gener, quan acaben les festes de Nadal. De moment, aquest seria l'únic supòsit on es demanaria el certificat a Andalusia i no en cap altre cas, com en locals de restauració o espais culturals.

Aragó

El Govern d'Aragó ha implantat l'obligatorietat del certificat covid en qualsevol establiment d'oci nocturn, així com per a esdeveniments que congreguen un grup nombrós de gent en qualsevol local (com per exemple casaments, batejos, etc.). També caldrà en actes amb més de 500 persones en espais tancats o 1.000 a l'aire lliure.

Illes Canàries

El Tribunal Superior de Justícia de Canàries (TSJC) ha donat llum verda a la implantació del certificat covid que permet als sectors que l'apliquen flexibilitzar les restriccions pel que fa als aforaments i horaris. Tanmateix, a les Illes Canàries la mesura té caràcter permissiu en lloc de restrictiu i tindrà una vigència d'un mes, des del 10 de desembre fins al 10 de gener. En qualsevol cas, el document que certifica haver rebut la pauta completa de la vacunació ja és obligatori per a entrar a l'arxipèlag canari.

Cantàbria

Es tracta d'un altre territori que ja ha registrat la proposta que podria entrar en vigor en els pròxims dies en cas de comptar amb el vistiplau dels tribunals. Així, el certificat covid seria necessari per a accedir a locals de restauració, oci nocturn, actes culturals, esportius i multitudinaris.

Catalunya

Després d'haver d'ajornar la posada en marxa de la mesura per problemes informàtics, el certificat covid és necessari a partir del divendres 3 de desembre per a accedir a locals d'oci nocturn, espais de ball, interiors de restaurants i bars, gimnasos i visites a residències de gent gran.

Galícia

El certificat de vacunació és obligatori per tal d'accedir als establiments d'oci nocturn, als albergs de peregrins i per als majors de 12 anys que visiten persones ingressades en hospitals públics i privats. A més, també cal en cas d'entrar en restaurants i, a partir de les 21:00 hores, en bars i restaurants.

Illes Balears

El certificat covid serà necessari fins al 24 de gener per a visitar residències de la tercera edat, així com per a entrar als establiments de restauració amb aforament superior a 50 persones i a qualsevol local d'oci nocturn.

Múrcia

La Regió de Múrcia va implantar el passat 19 d'octubre l'obligatorietat del certificat covid per als clients dels establiments que arriben al 100% de l'aforament. Una mesura que es va prorrogar, de moment, fins al pròxim 17 de desembre.

Navarra

En els últims dies, Navarra és un dels territoris amb pitjor incidència del coronavirus i pretén frenar la tendència amb mesures com l'obligatorietat del certificat de vacunació per a accedir a restaurants amb un aforament superior a 60 persones, a locals d'oci nocturn i a esdeveniments per a més de 1.000 persones en recintes tancats.

País Basc

Encara que el Tribunal Superior de Justícia del País Basc va tombar la proposta del govern autonòmic de sol·licitar el certificat per a accedir a restaurants i locals d'oci nocturn, finalment el Tribunal Suprem en va autoritzar la petició, que ja està en vigor.

Astúries i Castella i Lleó prendran mesures pròximament

Castella i Lleó ha anunciat que el pròxim dijous 9 de desembre farà la proposta d'obligatorietat del passaport covid per a entrar a certs establiments i instal·lacions. De la mateixa manera, el govern asturià ha fet públic que estan valorant la possibilitat d'implantar mesures similars a la resta de comunitats autònomes pròximament.

Extremadura, Castella-la Manxa, Madrid i La Rioja, de moment, ho descarten

Per la seua part, Extremadura, Castella-la Manxa, Madrid i La Rioja no han demostrat interés a establir limitacions pròximament per a qui no s'haja vacunat i no tinga el certificat covid. En el cas de Madrid, el govern considera que hauria de ser el Ministeri de Sanitat el que prenguera aquestes decisions a escala estatal, mentre que la resta de regions han fet públic que de moment la situació sanitària en els seus territoris no és tan preocupant per a implantar aquest tipus de mesures.

També et pot interessar

stats