Montero: “S’espera Europa més que mai i, si no està a l’altura, ho lamentarà”

La ministra agraeix la disposició del PP a sumar-se al debat sobre la reconstrucció i demana unitat davant de la UE.

La ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero
La ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero

Dos temes principals han ocupat la compareixença de premsa de la ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero. Són la taula de negociació amb les formacions polítiques per a la reconstrucció econòmica i social del país, i el pròxim Consell Europeu, on Espanya proposarà la creació d’un fons de fins a 1,5 bilions que facilite, mitjançant l’emissió de deute, la recuperació.

Sobre la primera qüestió, Montero ha “agraït” la disposició del líder del PP, Pablo Casado, perquè el principal partit de l’oposició participe en les converses, de les quals només s’han autoexclòs dues formacions: Vox i la CUP. El format del debat, que inicialment s’havia proposat com un gran pacte i que ara adoptarà la forma d’una comissió parlamentària, li importa menys a l’executiu, segons Montero, que la velocitat amb què s’inicien les converses i s’arribe a un pacte. "El Congrés convocarà el dia i l'hora, així com el format de la reunió. Esperem que siga a la menor brevetat possible", ha explicat la ministra.

Reunions quinzenals amb la FEMP

La portaveu del govern espanyol també ha anunciat que l’executiu ha sumat els i les alcaldes al gran pacte d’estat per a la reconstrucció. Aquest dilluns Pedro Sánchez s’ha reunit via telemàtica amb la junta de govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, en la qual el cap de l’executiu els ha traslladat informació actualitzada sobre la gestió de la pandèmia i la “convicció” que els ajuntaments desenvoluparan un paper essencial en la desescalada. Ja l'estan fent -ha recordat Montero- en l'atenció de proximitat a les persones i col·lectius més vulnerables. Era la primera reunió amb la FEMP des del 2008 i la segona des de la democràcia. Tanmateix les parts han pactat que, d’ara en avant, la repetiran cada quinze dies.

“Totes les administracions tenim l’obligació de coordinar-nos i sumar esforços en un moment tan complicat per al país. Això és el que ens demana la ciutadania, aparcar els interessos partidistes i les diferències i que ens centrem en les tasques que ens uneixen i que poden plantejar respostes eficaces per a la gent”, ha dit.

"Si Europa no està a l'altura ho lamentarà"

Comunitats autònomes, ajuntaments, sindicats i patronal i grups polítics. Tots estan convidats a un pacte en què només falta un actor principal, la Unió Europea. La capacitat de reconstrucció d’Espanya es juga en les institucions europees i, més en concret, en el pròxim Consell Europeu, on Sánchez presentarà la proposta de mutualització del deute.

“Els països en solitari no poden escometre la caiguda d'ingressos i la pujada de despesa que suposarà. Cal donar resposta homogènia i generosa. En aquest moment s'espera a la UE més que mai i, si no, ho lamentarà”, ha advertit la titular d’Hisenda, recordant que (fins ara) Espanya és un dels països més europeistes de la Unió.

En aquest sentit, Montero també ha insistit en la necessitat d’una posició unitària, entre les formacions polítiques, per a poder negociar des d’una posició de força.

Les previsions del BE, una forqueta àmplia i escenaris molt distints

També en termes econòmics, la ministra ha posat en context les previsions del Banc d’Espanya, que anticipa una contracció del PIB entre un 6,6% i un 13,6% enguany. Ha explicat que l’organisme “està donant escenaris distints amb una forqueta prou àmplia”, segons les estimacions que ja han anticipat altres organismes, com l'FMI. Abans del 30 d’abril, Espanya enviarà la previsió pròpia a Brussel·les, “xifres que dependran molt de l’evolució de la crisi, que no sabem encara com serà”, ha dit.

També et pot interessar

stats