El missatge del rei convenç el centredreta i troba crítiques en l'esquerra i els independentistes

El professor de Dret de la UV, Alfred Boix, considera que el rei ha intentat desviar l’atenció sobre l'herència de Joan Carles I.

Dues persones atenen al missatge televisat del rei a Sevilla
Dues persones atenen al missatge televisat del rei a Sevilla / José Manuel Vidal (Efe)

El missatge televisat del rei Felip VI arran la crisi del coronavirus ha convençut les formacions del centredreta, però ha trobat crítiques en els grups d’esquerra i els independentistes. Com en altres ocasions, Twitter ha sigut l’escenari d’aquestes interpretacions discrepants. Una xarxa social on ha cridat especialment l’atenció el silenci entre els membres del govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem [fins al moment de la publicació d'aquesta informació]. En la formació de Pablo Iglesias només ha alçat la veu la coordinadora d’Andalusia, l’anticapitalista Teresa Rodríguez (què abandonarà el càrrec en maig), que ja s’havia manifestat a favor de la cassolada amb què un sector de la societat ha rebut el missatge del monarca, després de les informacions que l’assenyalen com a beneficiari d’un compte del rei emèrit, Joan Carles I, a Suïssa, els fons del qual estan sota investigació.

“Que renuncie a l’herència genètica”, ha escrit Rodríguez en el seu compte de Twitter, que també li ha retret haver perdut “l’oportunitat de demanar perdó” i “haver fet un missatge per a no res”.

En els antípodes d’aquesta interpretació, el líder del PP, Pablo Casado, ha lloat “el lideratge de la nació” que al seu juí ha demostrat el rei donant suport als afectats i recordant els professionals sanitaris que lluiten contra el Covid-19.

El missatge del rei Felip VI també ha convençut la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, i el líder de Vox, Santiago Abascal. Arrimadas ha destacat la crida a la unitat del poble espanyol, igual que Abascal, i ha manifestat que comparteix la percepció del monarca que “Espanya és una gran nació” i el fet que “el seus enemics, microscòpics o no, no podran mai derrotar-la”.

Des de Més País s’ha fet una lectura crítica. “El rei acaba i les cassoles continuen. No ha estat a l'altura del moment. Per sort, els espanyols sí que ho estan”, ha escrit en Twitter el diputat de Compromís Joan Baldoví, en un missatge molt semblant al del líder de la formació al Congrés, Iñigo Errejón.

En un to més sarcàstic s’ha pronunciat el portaveu d’ERC al Congrés Gabriel Rufián. “Ja no li vote més” ha escrit amb mofa en la xarxa social.

El president de JxCat en el Parlament de Catalunya, Albert Batet, ha retret al Rei Felip VI que en el seu discurs no haja donat explicacions sobre la "corrupció de la monarquia" i que aquesta estiga "ancorada en la concepció de l'Espanya 'una, gran i lliure'.

"El rei busca desviar el focus dels seurs problemes"

En una primera valoració del discurs per a À Punt, el professor de Dret Administratiu de la Universitat de València Alfred Boix ha explicat que, al seu parer, el rei Felip VI ha instrumentalitzat la intervenció en el seu benefici personal. “Tracta de posicionar la seua imatge al voltant del coronavirus i no sobre la discussió sobre la seua figura institucional”, ha explicat Boix, que considera que amb la compareixença televisada el monarca busca protegir-se i tractar de desviar el focus sobre els problemes associats a l’herència que ha rebut.

El professor de Dret de la Universitat de València ha destacat tant el moment triat pel rei –quan la crisi no està en el moment previsiblement més dramàtic i la ciutadania continua processant-la– com la contestació en forma de cassolada que ha rebut el discurs “per primera vegada en la història de la democràcia”.

Boix també ha explicat que la renúncia a l’herència del rei emèrit Joan Carles I –sobre la qual ha obviat tota referència– no se sosté en termes jurídics, ja que el Codi Civil ho prohibeix mentre el benefactor siga viu, i si es mantinguera la renúncia després del decés els diners passarien a les filles de Felip VI. “Els ciutadans estan perplexos per la magnitud de la quantitat de diners i per la voluntat de Casa Reial d’eixir del pas amb una nota que jurídicament no té ni cap ni peus”, ha dit Boix.

També et pot interessar

stats