El Ministeri es prepara per a un possible repunt de contagis per la reobertura de les fronteres

En la última setmana s’han detectat 24 positius de viatgers de l’exterior, i 96 casos en un mes.

El director del Centre d’Atenció d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.
El director del Centre d’Atenció d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

El Ministeri de Sanitat ha notificat 24 contagis importats d’altres països la setmana passada, que pugen a 96 en l’últim mes, molts d’ells de persones de regions en situació d’alt risc com els Estats Units o Amèrica Llatina. La xifra podria augmentar en les pròximes setmanes amb la reobertura gradual de les fronteres, un canvi que suposa el pròxim repte a curt termini en la gestió de la pandèmia a Espanya, segons ha explicat el director del Centre d’Atenció d’Alertes i Emergències Sanitàries (CAES), Fernando Simón.

El govern espanyol treballa a contrarellotge davant la recuperació imminent de la mobilitat internacional, que començarà per l’espai Schengen i continuarà, a partir de l’1 de juliol, amb la reobertura de les fronteres comunitàries a tercers països.

El departament de Sanitat Exterior ha començat a reforçar-se de personal i està tancant amb les comunitats autònomes els protocols de seguiment, ja que la detecció i gestió dels contagis recaurà en bona mesura sobre aquestes. Proves PCR i controls de temperatura són algunes de les mesures damunt la taula, però Simón els resta importància en comparació amb la responsabilitat individual dels viatgers per respectar les mesures de seguretat i el control i seguiment que d’aquests facen els touroperadors.

“Hem de tindre cura de no sobrevalorar la utilitat de proves indiscriminades de PCR perquè un negatiu un dia no vol dir que demà la prova no isca positiva”, ha dit Simón, per a qui la presa de temperatura “no és la panacea en absolut”, ja que considera que té més “impacte psicològic” en el viatger que eficàcia real.

Grups aïllats i "mesures factibles" en la tornada a l’escola

El director del CAES també ha condicionat les mesures definitives de prevenció per al retorn a les aules al setembre a com evolucione la pandèmia, perquè malgrat el comportament favorable “no sabem què passarà llavors”. Sanitat treballa amb la idea de grups aïllats que formen una mena de cohort, separats d’altres “perquè si hi ha transmissió en un, no es passe als altres”. Des del seu departament s’han proposat mesures de control específiques per a cada tram educatiu, entrades i eixides escalonades al centre, classes de grups reduïts i zones delimitades i horaris diferents per als moments d’esplai; opcions que el Ministeri d’Educació ha de traslladar com a recomanacions definitives a les comunitats autònomes.

Simón ha defés la manca d’obligatorietat de mascareta als menors de 10 anys apel·lant a la necessitat de proposar “mesures factibles” en trams d’edat en què la immaduresa del xiquet fa impossible l’aplicació de mesures preventives, com la distància social. “No podem sobrecarregar al mestre amb la responsabilitat que els escolars usen la mascareta i que, a més ho facen bé”, ha dit l’expert, que ja recordat que fins als sis anys els menuts estan eximits de l’obligatorietat de cobrir-se la boca", ha explicat.

Una PAU “segura” però sense “risc zero”

El director del CAES també ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat respecte de la imminència de les proves de la PAU. Considera que la falta de mobilitat interprovincial en els territoris, l’habilitació de més centres per a guardar les distàncies de seguretat i altres mesures redueixen considerablement la possibilitat de contagis, malgrat que “no hi ha risc zero”. Segons ha explicat Simón la decisió s’ha pres atenen valorant el “risc-benefici” d’una prova tan important per al futur de l’alumnat.

També et pot interessar

stats