Malestar per la reincorporació presencial al treball del personal de la Generalitat

Alguns sindicats denuncien descoordinació entre conselleries, mentre que Justícia defén que la desescalada no ha sigut improvisada.

Funcionaris de la Generalitat, aquest dilluns
Funcionaris de la Generalitat, aquest dilluns / À Punt

Aquest dilluns ha començat la reincorporació al treball presencial de tot el personal de la funció pública de la Generalitat. La decisió, adoptada per la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública ha sigut contestada per alguns sindicats com ara CSIF, Intersindical Valenciana i UGT, però també ha generat malestar en alguns departaments del mateix govern del Botànic, entre ells la Conselleria d'Economia, en mans de Compromís. Consideren que no es compleixen les mesures de seguretat per a garantir el retorn dels treballadors i les treballadores de forma segura.

Tot i que l’orde dictada per Justícia contempla mesures de seguretat, distanciament i flexibilitat horària per a evitar concentracions de personal a les dependències públiques, algunes conselleries, com ara les d'Economia i Agricultura, han advertit que no compliran estrictament l’orde. Així, han explicat que la incorporació de la plantilla es farà de forma progressiva en funció de l’espai físic disponible per a previndre possibles contagis. Per tant, hi haurà personal que continuarà teletreballant. Aquesta descoordinació entre conselleries ha centrat també una gran part de les crítiques dels sindicats.

Luis Lozano, secretari general de la Federació de Serveis Públics de la UGT al País Valencià, ha assenyalat en una entrevista en Les notícies del matí que garantint la distància, mantenint les mesures d’higiene i, si es pot, flexibilitzant els horaris, la tornada a la faena es pot fer "amb seguretat". Malgrat tot, ha indicat que el teletreball "ha vingut per a quedar-se", tot i que cal una regulació prèvia. "El teletreball no pot ser una jornada de dotze hores o més, hi ha el dret a la desconnexió; també està per a definir de qui és propietat l’instrument amb què es treballa", ha indicat. Pel que fa a la distribució d'horaris, Luis Lozano ha comentat que s'ha de negociar en cada cas amb els caps de departament.

Intersindical Valenciana ha qualificat d’“imprudent i irresponsable” la mesura i considera que aquest fet suposa una nova normalitat “arcaica i perversa”, que “vulnera el dret a la salut”. El sindicat, a més, denuncia “la nul·la voluntat negociadora” per part de la Conselleria de Justícia sobre aquesta qüestió, on “hi ha en joc molt més que les condicions de treball del personal: la salut, i fins tot la vida, d’aquestes treballadores i treballadors”.

Per la seua banda, el sindicat CSIF també ha denunciat la decisió, que qualifica d’"imposició" i “unilateral”, ja que, segons diuen, ha estat presa sense negociació. En opinió del sindicat, representa “una manca de respecte cap al personal”.

Des de la Conselleria de Justícia, que té les competències en funció pública, argumenten que la desescalada no és una mesura improvisada, sinó estudiada i pactada amb els sindicats des del 8 de maig. La consellera, Gabriela Bravo, s'ha mostrat “sorpresa” pel fet que, un mes i mig després, hi haja conselleries que encara no tinguen preparat el pla de contingència. Ha negat també que s'haja actuat de manera improvisada i assegura que, en la resolució que es va publicar l’11 de maig, s'especificava el nombre de funcionaris que s’havia de reincorporar presencialment en cada fase.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que la tornada del funcionariat al treball presencial estava prevista per a la nova normalitat i ha recordat que els qui estan en la funció pública han de tindre "un plus de responsabilitat".

A la Comunitat Valenciana hi ha més de 236.000 empleats públics, segons les dades oficials. I en la nova normalitat, el teletreball sembla que finalitza momentàniament, però tant l'administració com els representants sindicals coincideixen a dir que és una modalitat laboral que cal regular.

Quatre dies de teletreball per als funcionaris de l’Estat

Per contra, els funcionaris i les funcionàries de l'administració general de l'Estat podran teletreballar almenys quatre dies per setmana mentre dure la crisi sanitària.

Podran acollir-se a aquesta mesura els treballadors i les treballadores que complisquen algun d'aquest tres requisits: tindre fills menors de 14 anys, tindre persones dependents a càrrec o presentar patologies considerades de risc pel contacte amb el coronavirus. Per a la resta de persones, existirà la possibilitat de treballar des de casa almenys un dia per setmana, encara que el sistema ordinari de treball serà la modalitat presencial.

També et pot interessar

stats