L’exministre d’Escòcia Alex Salmond, absolt de tretze delictes sexuals contra 9 dones

Els membres del jurat popular l’han declarat “no culpable” de tots els càrrecs llevat dels relatius a un cas, que consideren no provat.

L'exministre d'Escòcia, Alex Salmond, abandona el jutjat
L'exministre d'Escòcia, Alex Salmond, abandona el jutjat / Russell Cheyne (Reuters)

El jurat popular del Tribunal Superior d’Edimburg a absolt l’exministre principal d’Escòcia, Alex Salmond, de tretze delictes sexuals, inclòs un d’intent de violació, contra nou dones entre 2008 i 2014, quan va estar al capdavant del Partit Nacionalista Escocés (SNP) i del govern regional.

El membre del tribunal popular, format per quinze membres, ha acordat declarar l’expolític independentista “no culpable” de 12 dels càrrecs d’agressió sexual, i ha dictaminat que un altre no s’havia pogut provar; en concret, un delicte d’agressió sexual amb intent de violació. En aquest cas la dona denunciant va acusar Salmond d’obligar-la a asseure’s en un llit de Bute House (la residència oficial del ministre principal a Edimburg) posar-se damunt d’ella, tocar-li les natges, les cuixes i el pit, besar-la repetidament i alçar-li el vestit.

El sistema jurídic escocés permet tres deliberacions: culpable, no culpable i no provat, que en la pràctica és molt similar a un veredicte de no culpable.

Salmond, que durant el judici es va declarar innocent de totes les acusacions i les va titllar de “fabricacions deliberades amb un propòsit polític”, s’enfrontava a un delicte d’intent de violació, una agressió amb temptativa de violació i onze agressions sexuals.

A les portes del jutjat, l’exministre ha agraït el suport dels seus familiars i amics, els missatges rebuts durant els dos anys que ha durat el procés i el treball del seu “brillant equip legal”.

També et pot interessar

stats