L'exassessor de l'OMS López Acuña aposta per un confinament domiciliari curt a la Comunitat Valenciana

L'epidemiòleg anticipa setmanes dures com a resultat del Nadal i adverteix que encara no hem vist la cresta de la tercera onada.

L'exdirector d'Acció Sanitària de l'OMS, Daniel López Acuña
L'exdirector d'Acció Sanitària de l'OMS, Daniel López Acuña

L'epidemiòleg Daniel López Acuña, que va ser assessor de presidència en l'Organització Mundial de la Salut (OMS), s'afig a les veus que demanen aplicar un confinament domiciliari a Espanya i la Comunitat Valenciana. "Hem arribat al límit en incidència i pressió assistencial alta que requereix una acció més decisiva, que es beneficiària molt d'un confinament domiciliari curt de dues a quatre setmanes que realment doblegara la corba", ha explicat als micròfons d'À Punt qui va ser director, durant quatre dècades, de l'oficina d'Acció Sanitària en Situacions de Crisi de l'OMS.

López Acuña anticipa que al gener continuarà creixent la incidència i la pressió assistencial, quan es trasllade l'impacte de les interaccions socials des de Cap d'Any fins a la festivitat de Reis. "Lamentablement tindrem xifres majors en dues o tres setmanes; no estem veient encara la cresta de la tercera onada", adverteix.

Per a temperar la situació recomana mantindre el toc de queda i aplicar un "confinament domiciliari curt" que augmente les restriccions a les interaccions socials. "Cal anar un pas més allà en les autonomies que tinguen una incidència per damunt dels 250 casos per 100.000 habitants [la Comunitat Valenciana en té 565,75] i que tenen els altres indicadors en nivell d'alerta extrema o color roig", ha explicat l'expert en una entrevista telemàtica des de la seua residència a Astúries. I aposta per modificar la declaració de l'estat d'alarma per a fer més efectiva i veloç la pressa d'aquestes mesures.

Una situació sense precedents en la pandèmia

L'exassessor de l'OMS es mostra molt preocupat per l'evolució de la situació epidemiològica, ja que considera que no hi ha precedents. En la seua opinió "el gran problema de la tercera onada és que s'ha iniciat sobre la cresta de la segona, que mai va arribar a decréixer com sí que ho va fer la primera, a nivells d'incidència de menys de 25 casos per cada 100.000 mil habitants."

López Acuña atribueix la situació actual a un conjunt de factors, començant per la "permissivitat dels festejos nadalencs en un moment en què la incidència era molt alta". Però també per l'exposició a la variant britànica, igual de letal, però més contagiosa, en territoris amb una alta itinerància de població del Regne Unit, com passa a la Comunitat Valenciana. El fred de l'hivern, amb l'augment de l'activitat en espais interiors, menys ventilats, que han augmentat el risc de contagi per aerosols, és el tercer factor determinant segons l'expert.

També et pot interessar

stats