L’economia dels Estats Units s’afona a un ritme del 32,9% en el segon trimestre

Republicans i demòcrates s’enfronten a l’hora de definir el pla de subsidis per a la ciutadania més afectada per la pandèmia.

Una botiga buida a Encinitas, Califòrnia, el 30 de juliol
Una botiga buida a Encinitas, Califòrnia, el 30 de juliol / Mike Blake (Reuters)

Wall Street ha obert aquesta última jornada en roig. L’economia dels Estats Units s’afona a un ritme del 32,9% en el segon trimestre, el descens més gran des que es tenen registres, i les despeses dels consumidors nord-americans també han caigut un 34,6% durant els mesos de restriccions per la crisi sanitària.

En el sector inversor pesa ara l’ombrívol panorama de l’economia estatunidenca però també l’alemanya i els rebrots de l’epidèmia de coronavirus, un panorama que ha desencadenat la caiguda de les borses europees.

Al març, els Estats Units va aprovar un paquet d’estímul econòmic de 2,2 bilions de dòlars, el major de la història moderna del país, amb l’objectiu de contrarestar els efectes de la pandèmia, però la gravetat de la situació l’ha mostrat insuficient. La Casa Blanca ha proposat aquest dimecres aprovar una ajuda a la desocupació i ampliar la moratòria als desnonaments davant el bloqueig en les negociacions entre demòcrates i republicans per a un nou paquet d’estímul fiscal. L’enorme bretxa entre les propostes dels dos partits fa témer que aquest divendres, si no hi ha acord, més de vint milions de persones perden l’ajuda a la desocupació de 600 dòlars a la setmana aprovada després de l’esclat de la crisi del coronavirus.

Els republicans ofereixen un rescat d’un bilió de dòlars amb una rebaixa de l’ajuda a la desocupació a 200 dòlars setmanals, mentre que els demòcrates en defensen un de tres bilions que mantindria els actuals subsidis. Des de la Casa Blanca, la bancada conservadora i el sector privat han criticat que l’actual reforç al subsidi supose rebre més diners per estar a casa que per tornar a treballar.

Però el nombre de contagis continua en escalada. El país nord-americà ha superat en l’última jornada les 150.000 morts a causa de la Covid-19 –segons el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins–, quan els contagis continuen augmentant a l’oest i sud del país, i amb 4,49 milions ja acumula una quarta part dels casos confirmats a tot el món.

Són notícies roïnes per al president Donald Trump, que havia posat el rellançament de l’economia com un dels grans objectius del seu mandat. Potser aquesta situació va motivar que el mandatari suggerira aquest dijous que les eleccions, previstes per al 3 de novembre, haurien de retardar-se. Es basà en falsedats sobre la inseguretat del vot per correu i malgrat que hauria de comptar amb un suport majoritari del Congrés per a executar aquest pla inèdit, al qual s’han oposat demòcrates i republicans.

El PIB de França es va afonar un 13,8% en el segon trimestre

El producte interior brut (PIB) de França ha caigut un 13,8% en el segon trimestre de l’any, la caiguda més gran de tota la sèrie històrica, a conseqüència de l’impacte del tancament de les activitats no essencials entre els mesos d’abril i juny. L’Institut Nacional d’Estadística (Insee) ha revisat sis dècimes a la baixa l'estimació de la caiguda del PIB de França en el primer trimestre de l’any. Tot i això, la institució francesa va indicar que l’alçament de les restriccions “va conduir a una recuperació gradual de l'activitat econòmica al maig i juny, després d’haver tocat fons a l’abril”.

També et pot interessar

stats