L'augment de la pressió assistencial per la Covid obliga a tornar a suspendre operacions programades

El Clínic, l'Arnau i l'Hospital d'Elx reserven els quiròfans per a intervencions urgents i cirurgies menors, que no ocupen llits.

Sanitat Universal ha donat instruccions per a alliberar llits i equips sanitaris per a fer front a l'augment dels ingressos
Sanitat Universal ha donat instruccions per a alliberar llits i equips sanitaris per a fer front a l'augment dels ingressos / À Punt NTC

L'augment de la pressió assistencial per la Covid-19 en els hospitals valencians torna a impactar en els quiròfans. A l'Hospital Clínic i al d'Elx han començat a suspendre les operacions programades no urgents que requereixen ingrés i han reservat les sales i els equips per a intervencions urgents o inajornables, cas de tumoracions i càncers. També es mantenen la majoria de cirurgies locals que no ocupen llit. La direcció mèdica de l'Hospital Arnau de Vilanova també ha avançat els facultatius que n'hi haurà suspensions en algunes cirurgies programades la pròxima setmana.

En declaracions a À Punt, la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, ha reconegut que s'han donat instruccions a les direccions dels hospitals perquè valoren endarrerir les intervencions que es puguen demorar o no siguen urgents, a fi d'alliberar llits per a pacients de Covid-19. El departament ha constatat un creixement exponencial de contagis d'origen social a partir del pont d'octubre. Des de llavors la incidència acumulada s'ha duplicat, passant dels 59 als 106 casos per cada cent mil habitants a la Comunitat Valenciana. Els departament del Clínic i Elx són els més que preocupen, com també el creixement sostingut de la corba de contagis a Burjassot i Paterna, que processa l'Hospital Arnau de Vilanova. L'ocupació de llits al centre supera ja el 80%. A l'Hospital de Llíria s'ha duplicat els ingressos per coronavirus en les últimes setmanes.

Aquest dimecres es notificaren 603 nous contagis al territori valencià. Una part continuarà espentant la pressió als hospitals, en els quals ara mateix hi ha 735 persones ingressades amb coronavirus. Encara hi ha marge suficient d'ocupació i en general tots han reservat àrees en aplicació dels plans de contingència per a gestionar eventuals saturacions, com les que es van patir en la primera onada. A l'Hospital la Fe de València, per exemple, hi ha sis plantes preparades per a malalts de Covid-19 per si es produeix un escenari de màxima pressió assistencial. I això sense comptar l'hospital de campanya.

Les UCI, al 63%

La situació també comença a notar-se a les Unitats de Cures Intensives (UCI) valencianes, què ara mateix es troben al 63% de la capacitat, encara que a alguns hospitals, com el del Baix Segura, la xifra creix fins el 100%. Una tercera part seus pacients de les UCI de la Comunitat Valenciana, 115 segons l'últim registre de Sanitat Universal, són ingressos per coronavirus.

Marisa Blasco, que representa els metges de les UCI valencianes, estima que les xifres podrien estar ja un poc damunt, en vora el 70% d'ocupació de mitjana i amb algunes UCI ja fregant el límit de la capacitat. “És cert que estem patint un increment de la càrrega assistencial d'una manera més lenta que en la primera onada, però no para de pujar”, ens explica la doctora. Un augment sostingut que considera preocupant, perquè el marge de llits lliures per a malalts crítics s'està estretint just en la vespra del repunt habitual d'ingressos per patologies estacionals, com casos greus de grip o pneumònies. “La Covid-19 ha vingut per a quedar-se i no podem pensar que altres patologies que atenem regularment a les UCI han desaparegut”, explica.

Blasco recorda que les UCI han arribat a registrar un 100% d'ingressos per coronavirus en la primera onada i que la pressió només començà a relaxar-se a partir del confinament. Per això lamenta que la societat haja relaxat les mesures de prevenció, just quan s'havia donat marge a la responsabilitat individual per a evitar l'aplicació de mesures més dràstiques.

De fet, a Oriola, amb una incidencia acumulada de 668 casos per cada 100.000 habitants, les restriccions que es van aplicar divendres encara no son visibles. Des del 9 d'octubre s'han registrat a la ciutat i a les pedanies, llevat de la costa, 384 nous casos. El consistori està preocupat per la situació de l'hospital del Baix Segura on l'UCI està ja tota ocupada.

També et pot interessar

stats