L’Amèrica del Sud registra el pic més gran de contagis en un dia

La tendència a l’alça és preocupant a tot el continent, impulsada per l’avanç de la pandèmia en països com el Brasil i els Estats Units.

Protesta contra Jair Bolsonaro, aquest dimecres en el Palau de Planalto en Brasilia
Protesta contra Jair Bolsonaro, aquest dimecres en el Palau de Planalto en Brasilia / Joédson Alves (Efe)

L’Amèrica del Sud acapara l’atenció mundial per la ràpida propagació del coronavirus en països com el Brasil, el Perú i l’Equador, nacions que han contribuït al fet que s’anunciara la xifra diària més gran de nous casos des que va començar la pandèmia.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reportat 106.000 persones infectades en l’última jornada, la qual cosa deixa un balanç mundial de vora cinc milions de contagis i 328.169 morts. La tendència a l’alça en els casos diaris és preocupant a tot el continent, impulsada sobretot per l’avanç de la pandèmia en països com el Brasil, el Perú i els Estats Units.

Les dades de la Universitat Johns Hopkins indiquen que els Estats Units continuen sent el país més afectat del món, en reportar al voltant d’1,5 milions de contagis i més de 93.000 morts. La pitjor situació dins del país nord-americà la viu l’estat de Nova York, considerat l’epicentre mundial de la pandèmia amb més de 354.000 persones malaltes i 28.600 morts.

El Brasil, epicentre llatinoamericà de la malaltia i tercer país del món amb major nombre d’infectats, s’ha consolidat com un nou focus global de la crisi sanitària després de superar les mil víctimes mortals en 24 hores. Aquest dimecres s’han confirmat més 888 morts, la qual cosa eleva el total fins a 18.859, mentre que el nombre diari de contagis arriba a nou màxim de quasi 20.000.

Espanya baixa fins a la cinquena posició

Després de setmanes en el segon lloc del rànquing de països amb més casos de contagi, Espanya ha baixat fins a la cinquena posició davant de l’escalada de Rússia, el Brasil i el Regne Unit. Així, amb prop de 233.000 casos aconsegueix a poc a poc revertir la corba de contagis, que presenta una ondulació amb tendència a aplanar-se des del passat mes d’abril. Continua aquesta dramàtica llista Itàlia, França i Alemanya, mentre que la Xina, país on es va detectar el primer cas de coronavirus, cau a la posició 13.

Debat sobre la cloroquina

Enmig de l’avanç de la pandèmia, el debat sobre l’ús de la cloroquina continua marcant l’agenda al continent. D’una banda, el govern del president brasiler, Jair Bolsonaro, s’ha aferrat a aquest medicament i recomana el seu ús per a tractar pacients amb símptomes lleus, malgrat que la seua eficàcia encara no s’ha demostrat.

Una controvèrsia similar es manté als Estats Units, on el president Donald Trump va revelar que des de feia un parell de setmanes prenia diàriament hidroxicloroquina i zinc de manera preventiva, encara que va assegurar que no tenia símptomes de la malaltia. Durant setmanes, Trump ha exaltat les virtuts de la hidroxicloroquina, un medicament utilitzat contra la malària, el lupus o l’artritis severa, que s’ha receptat a pacients del coronavirus però que encara forma part d’assajos clínics.

També et pot interessar

stats