L’Agència Espanyola del Medicament assegura que no s’administrarà cap vacuna sense autorització prèvia a Europa

Lamas assegura que, una vegada administrada, es farà un seguiment de l'efectivitat i seguretat.

La directora de l'Agència Espanyola del Medicament en la roda de premsa que ha oferit amb Fernando Simón
La directora de l'Agència Espanyola del Medicament en la roda de premsa que ha oferit amb Fernando Simón / Efe

"No s’autoritzarà cap vacuna que no haja aprovat prèviament l'Agència Europea del Medicament". Era el missatge tranquil·litzador que ha llançat aquesta vesprada la directora de l'Agència del Medicament, María Jesús Lamas, que ha comparegut per a donar alguns detalls sobre el procés d’adquisició i administració de les vacunes contra la Covid-19 a Espanya, després de la reunió amb el president del govern espanyol.

El Ministeri de Sanitat preveu que Espanya podrà disposar de 140 milions de dosis de vacunes a través dels acords de la Comissió Europea amb les companyies farmacèutiques. Així, es podrien fer 80 milions d'immunitzacions al nostre país, és a dir, quasi el doble de la població espanyola, que és de 47,32 milions, segons fonts ministerials.

La responsable de l'Agència del Medicament ha explicat que actualment la Unió Europea té una cartera de set vacunes. Amb cinc ja hi ha un contracte tancat, mentre que les altres dos estan en fase de concreció.

Preparats per a fabricar grans dosis

Lamas ha exposat que la intenció és estar preparats per a fabricar les dosis en grans quantitats de forma ràpida una vegada estiga autoritzada, i ha remarcat que en tot moment seran dosis segures. "No estem comprant un medicament ja fabricat, sinó que compartim un risc amb les companyies que desenvolupen aquests medicaments. Si els assajos clínics són favorables i les agències les autoritzen, ja hi haurà una gran quantitat de dosis fabricades per a començar a administrar immediatament després", ha explicat.

Lamas ha deixat clar que, el fet que el procés d’estudi de les vacunes avance més ràpidament, no significa que siguen menys segures. Encara més, ha afegit que una vegada s'autoritze la vacuna, se seguirà fent un seguiment de la seua efectivitat i seguretat. "Les agències faran un esforç de farmacovigilància", ha emfatitzat.

Espanya, amb capacitat suficient per a la vacunació massiva

D'altra banda, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), Fernando Simón, ha defensat amb rotunditat que el sistema sanitari espanyol tindrà la capacitat suficient per a poder fer la vacunació massiva contra la Covid-19. "Espanya té una experiència enorme en la vacunació massiva”, fet que ha justificat amb la campanya de vacunació actual, que en plena pandèmia ha aconseguit administrar la vacuna de la grip a 14 milions de persones.

“Tenim una àmplia xarxa d'atenció primària. Tenen capacitat per a fer-ho. La capacitat del sistema és més que suficient, i encara més sabedors que les vacunes arribaran progressivament", ha afegit.

També et pot interessar

stats