Intel·lectuals i el tercer sector demanen a Puig apostar per la reconstrucció social en temps de la Covid-19

En una carta reclamen eixir de la crisi amb reformes que busquen una societat més inclusiva i cohesionada, així com una economia més sostenible.

Un carrer de Benidorm
Un carrer de Benidorm / Shutterstock

“Considerem que l'única manera d'eixir de la crisi de la Covid-19 que estem travessant, sense deixar ferides incurables entre la ciutadania valenciana, és realitzar una reconstrucció també des de l'àmbit social”. La petició, alta i clara, va dirigida al president de la Generalitat, Ximo Puig. I els remitents són associacions del tercer sector com Cermi, Once, Càritas o la Fundació Novaterra, i representants de la societat civil com ara Joan Romero, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de València; la filòsofa Adela Cortina; l'expresident de la Creu Roja, Fernando del Rosario; l'exsecretari general de CCOO PV, Joan Sifre; el professor i filòsof Jesús Conill; o el professor d'Economia Social de la UV, Gustavo Zaragoza, entre altres.

La carta es va enviar aquest dilluns al president del Consell, coincidint amb la conferència interterritorial de presidents que va citar els màxims responsables autonòmics i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. A la reunió es va parlar principalment sobre la gestió dels fons europeus de recuperació, dels quals Espanya té disponibles 140.000 milions d'euros. Durant la conferència, Sánchez va anunciar que al voltant del 50% dels fons i dels projectes d’Espanya seran executats per les autonomies i per les entitats locals. I a la Comunitat Valenciana, representants de la societat civil van alçar la veu per a fer propostes.

“El Mecanisme de Recuperació i Resiliència europeu no ha de dirigir-se només a injeccions massives de capital a curt termini (2023) que combaten les conseqüències de la crisi econòmica associada a la Covid-19. Hem d'esforçar-nos per a aprofitar el volum econòmic mobilitzat pel fons europeu i la seua ambició per a iniciar reformes de gran importància en les estructures socials dirigides a aconseguir nous graus de benestar, de formació, d'integració, de cohesió social i de sostenibilitat ambiental que reduïsquen la nostra dependència energètica. El termini que la Unió Europea atorga (finals de 2026) per a finançar aquestes mesures ens permetria construir una agenda consistent de reformes a mitjà termini”, defén la missiva enviada a Puig. Els col·lectius i persones signants consideren que cal prendre decisions no per a tornar a la situació prèvia a la pandèmia, ja que remarquen que la situació anterior tampoc era acceptable, sinó per a millorar la societat valenciana també des del punt de vista social.

L'escrit insta el president del Consell a establir “un programa de reformes dirigides a aconseguir una societat més inclusiva i una economia més sostenible”. Els signants també animen Puig a fer partícips a Sánchez i a Von der Leyen “d'aquesta necessitat”. La carta també considera “urgent reduir la precarització laboral, promoure la participació dels sectors més vulnerables en un entorn d'ocupacions dignes, assegurar la completa accessibilitat als sistemes de salut i de cures, enfortir la protecció social, impulsar actuacions en matèria d'habitatge públic i de lloguer especialment per a joves, accelerar la formació i l'educació com a instrument esperançador de futur i millorar la cobertura de la desocupació”. I aposta per “acords plurals” que es reflectisquen en polítiques i iniciatives socials.

Els signants, finalment, anticipen l'inici de debats i discussions dirigides a “establir un programa de mesures concretes” que anuncien a Puig que li faran arribar i per a les quals demanen "la màxima col·laboració i suport”.

També et pot interessar

stats