La indústria musical valenciana alerta que s’enfronta a la pitjor crisi de la història

Els concerts i festivals arriben a l’inici de la temporada alta en una situació d’incertesa total

La Habitación Roja, a l'escenari principal del Festival de les Arts.
La Habitación Roja, a l'escenari principal del Festival de les Arts.

La indústria musical valenciana podria perdre més de 50 milions d’euros per l’impacte de la crisi sanitària i econòmica per la Covid-19. Es tractaria així de la pitjor crisi de la seua història, segons es desprén d’un estudi elaborat per l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV), la Valencian Music Association (VAM!), la Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend i l’Associació de Sales de Música en Directe En Viu!.

L’objectiu de l’informe és estimar els efectes econòmics i laborals de la crisi sanitària en la indústria de la música en directe. El període d’anàlisi abasta des de l’inici de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, el 14 de març, fins a la conclusió de la temporada alta, el 15 de setembre.

Pèrdues econòmiques i de llocs de treball

Segons els primers càlculs, les pèrdues de facturació del sector durant aquest període ascendeixen a 54 milions d’euros. S’ha de tenir en compte que els 20 principals festivals de la Comunitat Valenciana representen un 60% d’aquesta quantitat. En canvi, les més afectades per aquesta situació són les empreses promotores, amb un impacte en la seua facturació de 38 milions d’euros.

En l’àmbit laboral, 640 persones treballen de forma directa a la Comunitat Valenciana en empreses promotores, sales de música, productores i empreses de so i il·luminació. Segons les enquestes, vora el 70% de les persones contractades en l’àmbit de la música en viu ja s’han vist afectades per un ERTO.

Fins ara, més de 10.000 espectacles programats des del 14 de març fins a la finalització de la temporada alta s’han hagut d’ajornar o cancel·lar, entre els quals s’inclouen grans festivals, concerts a l’aire lliure i en sales i actuacions en municipis per festes patronals.

Propostes de la indústria

Els agents de la música en directe demanen l’aplicació urgent del concepte de “causa major” per a permetre l’ajornament o suspensió dels esdeveniments musicals programats per a l’any 2020.

Així mateix, consideren s’haurien de flexibilitzar les normatives de consum relatives a la devolució de l’import de les localitats en els casos d’ajornament i cancel·lació d’actuacions com s’ha fet en altres països europeus. D’aquesta manera, les entrades d’un espectacle ajornat haurien de servir per a la nova data programada en un termini que incloga finals de 2021. En cas de suspensió, s’hauria de contemplar la creació d’un bo bescanviable per tal que el públic poguera assistir a un altre espectacle o festival.

També et pot interessar

stats