Illa s'obri a estudiar les propostes de les autonomies i canviar la província com a unitat de desescalada

El Ministeri de Sanitat prepara quatre ordes que concretaran el pla.

Illa, durant la seua roda de premsa de hui. | EFE
Illa, durant la seua roda de premsa de hui. | EFE
29 d'abril 2020 - 15:31

El Ministeri de Sanitat prepara quatre ordes que concretaran el pla de desescalada anunciat pel govern espanyol en els propers dies i en quines circumstàncies es podrà reprendre l'activitat. Segons ha anunciat el ministre Salvador Illa, una orde que es coneixerà aquest mateix dimarts regularà les condicions en què la ciutadania podrà eixir a la via pública per a fer esport, de manera individualitzada, o a passejar, a partir del dissabte 2 de maig.

Sanitat també te previst aprovar una orde de caràcter procedimental per a fixar els indicadors i els procediments que cal seguir per a anar decretant les distintes etapes per les quals ha de passar cada territori. I ha afegit que un altra orde regularà qüestions previstes en la fase 0, que comença el 4 de maig, com ara en quines condicions pot reobrir el comerç minorista.

El ministre de Sanitat ha anunciat una nova reunió aquest mateix dimecres a la vesprada del Consell Interterritorial de Salut amb els responsables autonòmics per a continuar treballant en el pla de transició. Ha incidit que la unitat territorial de referència per a la desescalada seran la província i l'illa, però assegura que el govern espanyol estudiarà les propostes que plantegen les comunitats autònomes sempre que es basen en raonaments tècnics i complisquen els criteris exigits. Des de la Comunitat Valenciana, per exemple, es defensa que la desescalada es duga a terme per departaments de salut i no amb criteris provincials.

A pesar de les crítiques de l'oposició i a preguntes dels periodistes, el ministre de Sanitat ha assegurat que el govern d'Espanya ha treballat per la unitat des del primer moment de la crisi sanitària oberta pel coronavirus i que així ho seguirà fent. “Estem per a construir unitat, és fonamental en la fase de desescalada”, ha resumit.

Més del 50% de persones, recuperades

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha valorat les dades sobre la incidència del coronavirus d'aquest dimecres, i ha destacat que la xifra de persones recuperades quasi triplica el nombre de contagiats. Ha atribuït eixe èxit al sistema de salut espanyol. Illa, clarament satisfet, també ha emfatitzat que l’índex de contagis diaris ha passat del 35%, quan es va decretar l’estat d’alarma, a l’1% actual.

Desescalada, en tres pilars

Les dades avalen avançar, però Illa ha volgut deixar clar que la desescalada serà un procés que es donarà pas a pas i que es pot frenar si les dades no ho avalen. El ministre ha explicat que el procediment se sosté en tres pilars: control, prudència i unitat.

El control es farà a cada pas que es done: “No hi haurà una carrera a Espanya per a la desescalada. Entrarem junts i eixirem junts”, ha resumit. El ministre ha ampliat que cada fase té una temporalitat de 14 dies (període d’incubació de la malaltia) i que se n’avaluarà el resultat per a vore si s’avança a la següent.

El segon pilar del procés serà la prudència. “No hem superat la malaltia, el virus segueix entre nosaltres”, ha deixat clar. El pla anunciat per Sánchez de 6 a 8 setmanes, ha afegit, “és una visió optimista”, però el govern no descarta que els temps siguen diferents. Illa també ha assegurat que la unitat és, en esta fase, més important que mai.

Pedagogia de les forces i cossos de seguretat

Per la seua banda, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha remarcat la “faena pedagògica” i la flexibilitat dels agents de les forces i cossos de seguretat durant el primer pas de la relaxació de les mesures de confinament, diumenge passat, i s’ha mostrat convençut que el bon comportament de la ciutadania permetrà anar avançant en les fases per a arribar a la nova normalitat.

Grande-Marlaska ha recordat també que la reducció de la mobilitat ha sigut clau en la lluita contra la pandèmia. Per això ha afegit que l’estat d’alarma continua en vigor i que cal mantindre la mobilitat limitada.

També et pot interessar

stats