Illa avança que les vacunes arribaran “en menys d'un mes”

El ministre fa una crida a la prudència i estima que les mesures sanitàries es mantindran almenys fins a l'estiu.

Illa, durant una compareixença en la comissió de sanitat i consum del Congrés el passat mes d'octubre
Illa, durant una compareixença en la comissió de sanitat i consum del Congrés el passat mes d'octubre / Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha avançat aquest dijous que les primeres vacunes contra la Covid-19 arribaran a Espanya “en menys d'un mes” si finalment tenen llum verda de l'Agència Europea del Medicament, que n'evalua a hores d'ara quatre: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen. En la compareixença setmanal que ofereix en la comissió de sanitat i consum del Congrés, ha defés que la vacuna serà igual de segura que les ja aprovades. No ha avançat el dia exacte en què començarà la vacunació massiva, però ha recordat que el fàrmac estarà inclòs, a partir de gener, en el calendari de vacunació de tota la població.

Illa ha explicat que des de Sanitat es farà “un control extraordinari” de farmacovigilància per a determinar els possibles efectes secundaris o reaccions que puguen donar-se després de l'administració del medicament. Per a això es crearà un registre “únic i homogeni” de vacunació juntament amb totes les comunitats autònomes, que estarà disponible “des del moment en què arriben les vacunes”. “Permetrà tindre dosis registrades, lots i tipus de vacunes i identificar tots els pacients que es vacunen. Serà una eina essencial per al seguiment de l'estratègia de vacunació”, ha remarcat.

Amb el començament del procés per a immunitzar la població contra el virus cada vegada més a prop, Illa ha volgut ser realista i ha dit que el procés serà progressiu. Suposarà un “primer pas cap a l'ansiada normalitat”, però avança que caldrà esperar almenys fins a l'estiu per a “relaxar” les restriccions. Espanya, ha incidit el ministre, està en un moment “molt crític” de la pandèmia, a les portes del Nadal i de l'hivern, i per això ha demanat no abaixar la guàrdia i mantindre totes les mesures preventives per la Covid-19.

També et pot interessar

stats