El govern espanyol limita hui el preu dels tests d'antígens perquè siga "el més assequible possible"

L'escalada de contagis en la sisena onada ha disparat la venda de les proves i ha elevat el cost fins al 100%, segons denuncien les associacions de consumidors 

Una jove es realitza un test d'antígens a la farmàcia on l'acaba d'adquirir
Una jove es realitza un test d'antígens a la farmàcia on l'acaba d'adquirir / Quique Garcia

Aquest dijous se sabrà finalment quant costarà, com a màxim, comprar un test d'antígens en les farmàcies. Quasi dos anys després que esclatara la pandèmia de coronavirus, el govern d'Espanya té previst regular-ne el preu. L'objectiu és frenar l'especulació que s'ha viscut per l'augment de la demanda de la prova davant l'allau de contagis de la sisena onada i el canvi d'estratègia de les autoritats sanitàries, que s'encamina ara cap a l'autodiagnòstic. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, assegurava aquest dimecres que la intenció de l'executiu és que el preu siga "com més assequible millor".  

La Comissió Interministerial dels Preus dels Medicaments, òrgan col·legiat del Ministeri de Sanitat del qual formen part altres ministeris i les comunitats autònomes, es reunirà a partir de les 10:00 hores per a fixar un preu màxim de venda. Si no s'ha fet abans, segons l'executiu espanyol, és perquè abans calia solucionar el problema de l'escassetat. "El debat que teníem abans o durant aquest Nadal ha sigut, sobretot, sobre l'oferta d'aquests test; va haver-hi un augment exponencial de demanda però no d'oferta. Aquest tema ja està resolt; ara treballarem en el control del preu del test d'antígens", va dir Pedro Sánchez en anunciar aquesta mesura dilluns passat.

Segons l'associació de consumidors Facua, la falta de test d'autodiagnòstic ha portat a pujades del preu de fins a un 100% en les últimes setmanes. A través de l'anàlisi de 150 farmàcies a Barcelona, Madrid, Sevilla, València i Vitòria, va constatar preus que oscil·laven entre els 4,95 i els 10 euros.

La ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño —un dels departaments que formen part de la Interministerial— ha manifestat aquest dimecres que la intenció és abaixar el preu "tant com siga possible perquè és una cosa de primera necessitat", encara que "les comunitats tenen aproximacions diferents"."Ara és el moment, és necessari fixar preus. Jo n'he comprat a 7-8 euros i no pot ser. A més de la baixada de l'IVA hem d'assegurar-nos que els productors i intermediaris no tenen benefici extraordinari", ha afegit Calviño.

El PP ha demanat que el preu dels tests d'antígens es fixe en 2 euros i que es plantege la gratuïtat per a qui no pot pagar-los pel nivell de renda, mentre que Ciutadans aplaudiria la liberalització de la venda en els supermercats a un preu d'entre 2 o 3 euros. Des de l'executiu estatal mantenen que aquesta última mesura no està damunt de la taula, abans que res, per una qüestió de seguretat. Però les grans cadenes de la distribució com Alcampo, Carrefour, El Corte Inglés, Ikea o MediaMarkt insisteixen a oferir-se per a vendre les proves i facilitar-ne així el repartiment entre la ciutadania i ajudar a combatre el tsunami de contagis derivats d'òmicron.

Mentrestant, el Consell General de Col·legis Farmacèutics ha aplaudit que per fi es limite el preu perquè posarà fi als augments "excessius" del cost i les tensions en el mercat dels quals aquests professionals també han sigut "víctimes".

També et pot interessar

stats