El govern espanyol estudia implantar un toc de queda en alguns territoris

El ministre Illa ho abordarà amb les autonomies i avisa que requeriria declarar l'estat d'alarma.

El ministre Illa en una roda de premsa de la setmana passada
El ministre Illa en una roda de premsa de la setmana passada / R. Rubio (Europa Press)

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat aquest dimarts que el govern espanyol no aprovarà una pròrroga de l'estat d'alarma a la Comunitat de Madrid, que finalitza el dissabte. A més, estudiarà amb totes les comunitats autònomes com es podria instal·lar la fórmula del toc de queda en tot el país per a evitar la propagació del coronavirus. Una mesura que, segons ha avisat, requeriria la declaració d'estat d'alarma als territoris afectats.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Illa ha apuntat que la xifra de contagis a la Comunitat de Madrid ha descendit després de 21 dies en què s'han aplicat mesures “molt estrictes”. Tot i que els registres encara són “alts” i no “tranquil·litzadors”, l'executiu no prorrogarà l'estat d'alarma i estudiarà junt amb el govern autonòmic d'Isabel Díaz Ayuso les mesures que s'adoptaran a partir de diumenge.

Quant a la possibilitat de decretar un toc de queda, com ja ocorre en alguns països europeus, entre els quals hi ha França o Bèlgica, el Ministeri de Sanitat vol estudiar-la amb totes les comunitats autònomes. Això sí, ha subratllat que requeriria l'estat d'alarma i per tant hauria de ser aprovat amb “la certesa” que compta amb suficient suport dels grups parlamentaris per a tirar-lo avant al Congrés si haguera d'aplicar-se durant més de quinze dies.

El toc de queda: entre l'estat d'alarma i la competència autonòmica

El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ha dit aquest dimarts que l'autonomia estudia demanar al govern que declare el toc de queda “no sols a Madrid, sinó en tot Espanya” per a aconseguir que no hi haja cap mena de mobilitat en determinades hores del dia. La mesura no s'especifica en la legislació espanyola i les veus expertes es divideixen entre aquelles que la vinculen a l'estat d'alarma i les que creuen que entra dins de les competències de les comunitats autònomes.

L'executiu de Pedro Sánchez hauria de declarar el toc de queda mitjançant un decret amb els horaris d'aplicació, les mesures concretes i les excepcions, com va ocórrer en amb el Reial decret 463/2020, aprovat el 14 de març, que va implicar el confinament general del país, o amb el 900/2020, pel qual el govern va imposar les restriccions a la Comunitat de Madrid. L'estat d'alarma es regula en la Llei 4/1981 i permet l'aplicació en horaris concrets, fins i tot amb horaris diferents en cada comunitat autònoma.

També et pot interessar

stats