Govern central i autonomies ajornen la decisió sobre el toc de queda
Illa argumenta que no s’ha acordat per falta d’un “consens ampli” i es tornarà a debatre en futurs Consells Interterritorials.
El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han ajornat l'aprovació del toc de queda a tot Espanya per a frenar el creixement de contagis per Covid-19. No hi ha hagut un “consens ampli”, com ha admés el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i per aquesta raó l’assumpte es debatrà en futures reunions. El que sí que ha aprovat, en canvi, el Consell Interterritorial ha sigut un nou paquet de mesures amb el vot a favor de totes les autonomies excepte País Basc i Madrid.
Tot i la insistència dels periodistes, Illa no ha concretat per què no s’ha pogut acordar el toc de queda. Ha explicat que Castella i Lleó ha demanat formalment restringir la mobilitat nocturna i altres autonomies, entre les quals es troba la valenciana, ho han sol·licitat verbalment en l’encontre, però ara com ara la proposta segueix en fase d’estudi per la falta de consens.
Quant a la fórmula jurídica per a decretar-lo, Illa ha assenyalat que “l’instrument jurídic òptim és l’estat d’alarma”, però també ha afegit que els serveis jurídics estudien aquesta i altres alternatives per a restringir la mobilitat nocturna.
Fonts presents en la reunió entre el ministeri i els representants de les comunitats autònomes han indicat que hi ha moltes possibilitats que hi haja acord, però cal trobar la fórmula jurídica. A més, afigen que hi ha una clara majoria de comunitats autònomes a favor que aquest toc de queda s'implemente en l'àmbit nacional, encara que s’ha de definir sota quina figura jurídica pot escometre's.
La decisió, plantejada entre d'altres pel president de la Generalitat, Ximo Puig, permetria aplicar el toc de queda entre la mitjanit i les sis del matí. Una mesura que s'aplicaria fins al pròxim 9 de desembre.
El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, per la seua banda, veu amb bons ulls la proposta del toc de queda: “Podria ajudar a frenar molt la transmissió que ara tenim en els focus més importants”, afirmava en la roda de premsa que ha oferit amb Illa.
Llum verda al nou document en quatre nivells d'alerta
Sanitat ha traslladat aquest dijous durant la reunió amb les autonomies el nou document per a actualitzar el pla de resposta primerenca davant la Covid-19, que va aprovar el passat 16 de juliol. El document i estableix quatre graus d'alerta (baix, mitjà, alt i extrem) amb unes mesures mínimes, proporcionals al nivell de risc que hi haja per a l'avanç del virus en cada comunitat autònoma i adaptables segons la situació epidemiològica de cadascuna. L’avaluació del risc s’establirà segons indicadors de la situació epidemiològica, la capacitat assistencial i la capacitat de salut pública, les característiques i la vulnerabilitat de la població susceptible exposada, així com la possibilitat d'adoptar mesures de prevenció i control.
A més d'actuacions específiques per als quatre escenaris, proposa indicadors bàsics comuns a tots els territoris en el Sistema Nacional de Salut que seran el punt de partida per a avaluar l'estat de la pandèmia en cadascun i detectar nivells de risc per a la població.
El text pretén fixar llindars d'incidència comuns a tot l'Estat. A partir d'ací, hauran de ser les comunitats autònomes les que prenguen mesures concretes associades a cadascun dels quatre escenaris contemplats, com ara limitació de reunions i activitats socials, aforaments o, si fora necessari, restricció de la mobilitat.
Sanitat ha proposat aquest dijous als consellers de Sanitat, en el marc del Consell Interterritorial, que en les zones de major incidència de contagis de coronavirus, es tanquen els establiments amb servei no essencial, com per exemple els bars, a les 22:00 hores i es recomane a la població no eixir dels seus domicilis, segons l'esborrany avançat per alguns mitjans. Així mateix, preveu que en situacions extremes es prenguen mesures excepcionals i restriccions addicionals de manera coordinada amb les autonomies. Aquestes mesures preveurien l'aplicació de l'estat d'alarma (mecanisme amb el qual s'activaria un possible toc de queda). Segons aquest esborrany, correspondria a les autonomies sol·licitar l'aplicació de l'estat d'alarma.