El geògraf Jorge Olcina aposta per “aprendre de la pandèmia” per a planificar un futur més sostenible

El catedràtic de la Universitat d’Alacant afirma que el confinament deixa “llums i ombres” en el medi ambient.

El catedràtic de Anàlisi Geogràfica Regional durant la seua internvenció en 'Les notícies de la nit'
El catedràtic de Anàlisi Geogràfica Regional durant la seua internvenció en 'Les notícies de la nit' / À Punt

“Hem d’aprendre de la situació dramàtica dels últims mesos per a planificar el futur”, perquè no es pot seguir “el ritme depredador” que han demostrat les economies dels països desenvolupats. És la lectura que fa el catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d'Alacant, Jorge Olcina, dels efectes del confinament en el medi ambient, especialment el del territori valencià.

El temps de confinament que comencem a deixar enrere ha deixat, segons ha explicat Olcina en Les notícies de la nit, “llums i ombres” en el medi ambient. La millora de la qualitat de l’aire, la recuperació de la vida de la fauna salvatge o la reducció dels incendis forestals d’hivern han sigut algunes de les repercussions positives que han deixat les restriccions de l’estat d’alarma.

En canvi, l’augment de la contaminació derivada dels plàstics, d’elements com ara mascaretes o guants, es presenta preocupant ara i “durant les pròximes setmanes i mesos”, segons ha expressat Olcina en Les notícies de la nit. Així mateix, la reducció de l’activitat industrial i del trànsit no han sigut prou per a reduir la contaminació per diòxid de carboni fins als nivells desitjables.

En opinió d’aquest expert en anàlisi geogràfica regional, “la situació dramàtica” que hem viscut durant les últimes setmanes, a causa de la pandèmia, ha de servir a la societat per a adoptar estratègies més respectuoses amb el medi ambient els pròxims anys.

Condicions favorables per a frenar la propagació

D’altra banda, i pel que fa a les evidències científiques que vinculen els factors ambientals amb la propagació del coronavirus, Jorge Olcina ha indicat que alguns estudis associen els contagis amb els ambients contaminats. No obstant això, creu que aquesta circumstància no ha afectat especialment el territori valencià, ja que no presenta alts nivells de contaminació atmosfèrica.

A més, el catedràtic de la Universitat d’Alacant considera que uns altres factors, com el vent que sol bufar a la Comunitat Valenciana per la seua ubicació geogràfica –tant el provinent de la mar com el de ponent– han pogut frenar, en una certa mesura, la propagació del virus.

Pel que fa a les expectatives futures per les condicions meteorològiques de l’estiu i la possible repercussió en la propagació de la malaltia, Jorge Olcina s’ha mostrat esperançat. “Ací tindrem temperatures per damunt de 25 o 30 graus i una humitat que superarà el 60%”, unes circumstàncies que no semblen favorables per a la Covid-19”.

Malgrat que les condicions de l’oratge poden contribuir a mitigar l’expansió de la malaltia, el geògraf ha insistit que “el factor humà és complementari”, de manera que no hem d’abaixar la guàrdia i hem de continuar lluitant contra la malaltia per altres vies, com la científica o el distanciament social.

També et pot interessar

stats