La Generalitat reforça el sistema sanitari en previsió d'una segona onada
Més personal, més material i consolidar la telemedicina en atenció primària són algunes de les mesures.
La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha presentat aquest divendres les mesures dutes a terme per a afrontar la desescalada en previsió d'una segona onada, que figuren en el pla de contingència desenvolupat abans de l'estiu que preveu reforçar la plantilla amb un total de 7.062 contractes eventuals.
Així hui s'ha posat en marxa el cinqué procediment extraordinari per a la inscripció de professionals corresponents a les borses de treball de la conselleria per a places de tècnic o tècnica en cures auxiliars d'infermeria, tècnic o tècnica especialista de laboratori, tècnic o tècnica especialista de documentació sanitària i de tècnic o tècnica d'emergències sanitàries.
A més, en la tasca de control de la pandèmia s'ha procedit a la contractació de 1.329 professionals de diferents categories (infermers, auxiliars, administratius, zeladors) i s'han sol·licitat 150 rastrejadors més al Ministeri de Defensa.
D'altra banda, la Generalitat ha adquirit 403 respiradors que permetran augmentar el nombre de llits per a pacients crítics i millorar les capacitats d'assistència a pacients de Covid-19. Pel que fa al subministrament de materials, s'ha establit una reserva estratègica de material a Fira València, que cobreix les necessitats dels departaments per als pròxims mesos.
Finalment, Salut Pública ha posat en marxa un pla per a estendre la telemedicina en la xarxa d'atenció primària, amb 2.000 punts de teleassistència als centres de salut i un paquet tecnològic de 728 portàtils, 400 pantalles i telefonia.
Barceló ha recordat que l'evolució de la pandèmia els ha portat a adoptar mesures excepcionals per l'increment dels casos i per a tallar els brots que s'anaven produint, com ha ocorregut als municipis de Gandia, València i Benigànim.
En l'últim balanç de les xifres de la pandèmia, la conselleria ha notificat 714 nous contagis de coronavirus durant les últimes 24 hores i 8 morts. A més, ha identificat 38 brots, 16 dels quals a la ciutat de València.
Seguretat en l'inici del curs
Sobre la tornada a les aules, Barceló ha destacat el treball conjunt de Salut Pública i Educació durant més de dos mesos per a planificar el nou curs, amb garanties de seguretat: "És necessari reprendre l'activitat educativa presencial, però ha de fer-se adoptant una sèrie de mesures de protecció, promoció de la salut i prevenció contra la Covid-19 que garantisquen que es realitza de la manera més segura possible".
A més d'enviar un missatge de tranquil·litat a les famílies, la consellera ha anunciat que es posarà en marxa un telèfon d'atenció a la comunitat educativa en què s'atendran tots els dubtes i qüestions que al llarg del curs es puguen plantejar.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, en la roda de premsa posterior a la reunió de presidents autonòmics, també ha insistit en la necessitat de la tornada a les aules, ja que "no ens podem permetre una generació de joves amb l'escolaritat marcada per la pandèmia" i "hem d'evitar una generació perduda".
Voluntat de diàleg amb els MIR
Pel que fa a la vaga del col·lectiu MIR valencià, Barceló ha assenyalat que per a la setmana vinent hi ha convocada la segona reunió amb el comité de vaga i ha assegurat que "hi ha voluntat de diàleg i d'arribar a acords per a resoldre la seua situació". "Hem de cuidar-los, acaronar-los i també reivindicar les mesures que siguen necessàries perquè senten que formen part del sistema i no tinguen la sensació de ser mà d'obra barata", ha afegit.