El G7 reconeix que la variant òmicron obliga a prendre accions urgents

També ha assenyalat la rellevància estratègica de garantir l'accés a les vacunes a nivell global

Una xeringa amb un vial de vacuna, en una imatge d'arxiu
Una xeringa amb un vial de vacuna, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Els ministres de Sanitat del G7 han afirmat hui que l'aparició de la molt transmissible variant òmicron del coronavirus, que ja s'ha detectat a Espanya, obliga a prendre accions urgents i han reconegut la rellevància estratègica de garantir l'accés a les vacunes.

En un comunicat publicat després de la trobada telemàtica que ha convocat aquest dilluns la presidència britànica, el grup integrat pels Estats Units, el Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia, el Canadà, i el Japó, més la Unió Europea (UE), han indicat que la comunitat global s'enfronta a l'amenaça d'una nova variant molt transmissible de la covid-19, que requereix accions urgents. També han elogiat el treball exemplar de Sud-àfrica en detectar la nova variant i alertar-ne.

Els ministres, que tornaran a reunir-se al desembre, també han reconegut la rellevància estratègica de garantir l'accés a les vacunes i d'augmentar la capacitat d'absorbir-les i la preparació dels països per a rebre-les i desplegar-les. Per a això oferiran assistència operativa, faran avançar els compromisos de donacions i abordaran la desinformació sobre vacunes, a més de donar suport a la recerca i el desenvolupament (R+D).

També han assegurat que mantenen el seu compromís (adoptat en la cimera del juny a Carbis Bay) de donar mil milions de vacunes, a través de la donació d'excedents o amb finançament al programa internacional COVAX, i impulsar un sistema global d'alerta primerenca contra futures pandèmies i amenaces sanitàries.

Per últim, han secundat amb força la creació d'una xarxa de vigilància internacional de patògens, dins del marc de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ja ha advertit que aquesta variant comporta un risc molt alt per a la comunitat global, i han acordat continuar compartint informació sobre la variant òmicron en les pròximes setmanes.

També et pot interessar

stats