El final de la quarta onada enfila la Comunitat Valenciana cap a la nova normalitat

La comunitat científica demana evitar presses en la desescalada i aconsella mantindre algunes mesures preventives, com l'ús de la mascareta

Dos treballadors d'un local d'oci nocturn, en una imatge d'arxiu
Dos treballadors d'un local d'oci nocturn, en una imatge d'arxiu / Juan Manuel Serrano Arce (Europa Press)

La quarta onada de la pandèmia ja és història a la Comunitat Valenciana. Ho confirmen tots els indicadors epidemiològics, que situen el territori cada vegada més a prop de l'anhelat escenari batejat com la "nova normalitat". Igualment, hi ha consens entre les veus expertes, que ja li han posat data de caducitat i parlen d'una corba epidèmica que va "clarament en baixada".  

Han passat quasi tres mesos des que la incidència acumulada trencava la barrera dels 50 casos per cada 100.000 habitants, el 25 de juny. Aquest registre va abocar el territori al nivell de risc mitjà per propagació del coronavirus, segons els paràmetres fixats pel semàfor Covid del Ministeri de Sanitat, amb una escalada exponencial de casos especialment visible entre els col·lectius poblacionals de menys edat, els últims a ser vacunats. Per això, a aquesta última onada —que a Espanya s'ha comptabilitzat com la cinquena— se la coneix com l'onada jove. El pic d'incidència a la Comunitat Valenciana arribava el 2 d'agost, quan es van superar els 593 positius per cada 100.000 habitants. A mitjan setembre el registre ha patit un descens abrupte i se situa en 75,85 a 14 de setembre, de nou a les portes del risc baix per transmissió que marca el llindar de 50.  

La previsió és que al llarg de la setmana actual els contagis continuen estabilitzant-se, tot i que encara queda per veure com afectarà la conjunció de la celebració de les Falles i l'augment de la mobilitat de principis de setembre per la tornada a classe i a la faena. "Podríem tindre alguns repunts de cara a la setmana que ve. Encara hi haurà casos i s'estirarà la mortalitat, però aquesta onada com a tal està acabada", assenyala Voro Peiró, epidemiòleg i investigador de la Fundació Fisabio. 

Amb el camí ja enfilat cap a la situació de nova normalitat, que implica reduir la incidència del virus entre la població per davall de 25, la Comunitat Valenciana té en l'horitzó immediat una desescalada que el Consell liderat per Ximo Puig vol gestionar amb prudència per tal que la reobertura siga "segura, progressiva i gradual". El procés està dissenyat en dos fases, amb el 27 de setembre com la data més immediata en el calendari. És aquell dia quan decau l'últim paquet de restriccions sanitàries aprovat pel govern valencià, que haurà de decidir aleshores si continua estenent la mà en la segona fase de la desescalada i relaxa aquestes mesures per a seguir caminant cap a la normalitat. La meta, segons la planificació de la Generalitat, està en el Nou d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, quan s'espera que el 90% de la població diana estiga ja vacunada contra la Covid-19. "Aleshores haurem arribat a la màxima protecció possible", va dir el president Puig en una compareixença davant els mitjans. 

La desescalada, amb mascareta

El marc de restriccions que seguirà l'actual encara no s'ha tancat i es dissenyarà els pròxims dies, tot i que els passos que s'estan fent en altres comunitats autònomes poden deixar ja algunes pistes del que vindrà. Per exemple, a Madrid s'acaben dilluns que ve les restriccions horàries a la restauració i l'oci nocturn. No hi haurà límit d'aforament en espectacles com ara cinemes i teatres, però sí als restaurants. A Aragó, d'altra banda, la restauració ja podrà obrir en horari complet sense restricció, però les discoteques i els locals d'oci nocturn només fins a les quatre. Andalusia manté a les dues de la matinada el tancament en la restauració, però des d'aquest dijous permet l'aforament complet en els actes culturals. Per al 27 de setembre la restauració i l'oci valencians esperen mesures semblants.

Des del món de la ciència, tot i això, les veus expertes en epidemiologia i salut pública demanen prudència i no abaixar la guàrdia. Recomanen anar pas a pas, no tindre pressa en la desescalada i no llevar de colp totes les restriccions per a evitar recaigudes: "Encara no sabem com afectarà la relaxació de mesures en els indicadors sanitaris. Hem de fer-ho de forma cautelosa i sent conscients que no és només un camí cap avant, sinó que pot haver-hi passes arrere i ens hi haurem d'adaptar", apunta Mireia Coscolla, viròloga del CSIC i la Universitat de València. 

"No hem de tindre pressa per tornar tan ràpid a l'antiga normalitat, perquè en cas que hi haja un problema, tornar a adoptar mesures dures seria més complicat que mantindre'n algunes preventivament", coincideix Patricia Guillem, catedràtica d'Epidemiologia a la Universitat Europea de València. També recorda que, mentre no hi haja immunitat en tots els països, el coronavirus continuarà mutant i se'n podran originar noves variants. 

Per això, ambdues expertes aposten per una desescalada progressiva que mantinga per precaució algunes de les mesures sanitàries més interioritzades entre la societat, com ara l'ús de la mascareta, la distància social o la desinfecció de mans. "El virus no desapareixerà i haurem de conviure-hi", assegura Coscolla. Això implica, afig, arribar a un consens sobre la quantitat de malalts i morts que la societat està disposada a assumir, com ja ocorre amb altres malalties. 

També et pot interessar

stats