Fernando González (FISABIO): "La nova soca britànica circulava abans que tancàrem fronteres amb el Regne Unit"

L'investigador assegura els dos casos positius confirmats evidencien que hi ha transmissió comunitària a la Comunitat Valenciana.

Fernando González (FISABIO): "La nova soca britànica circulava abans que tancàrem fronteres amb el Regne Unit"
Fernando González (FISABIO): "La nova soca britànica circulava abans que tancàrem fronteres amb el Regne Unit"

La ciutadania valenciana està en contacte amb la soca britànica del coronavirus des de fa setmanes. Com a mínim abans de l'última quinzena de setembre. "Sabem que circula abans que es tancaren les fronteres i els viatges al Regne Unit -el 21 de desembre- ha explicat a Les Notícies del Matí Fernando González Candelas, catedràtic de Genètica de la Universitat de València (UV) i investigador de FISABIO.

L'investigador forma part de l'equip que ha confirmat dos contagis per la variant britànica entre els pacients de l'Hospital Clínic. González parla clarament d'una situació de transmissió comunitària, ja que en cap dels dos casos, que van donar positiu per PCR el passat 21 de desembre, s'ha pogut evidenciar una relació amb el Regne Unit. "Els rastrejadors no són capaços d'identificar cap contacte amb persones que hagen viatjat a les illes britàniques o que hagen estat relacionades amb alguna persona que ho haja fet", ha dit l'expert en genètica.

L'investigador considera que la circulació del virus per la Comunitat Valenciana era inevitable, per la gran itinerància de viatgers del Regne Unit a Espanya i viceversa, i també pel retard amb què es va notificar l'existència de la nova variant, els primers casos de la qual es van detectar al setembre. "Hi ha hagut tres mesos perquè la variant es poguera escampar", ha explicat.

Fernando González assegura que la soca no ha demostrat ser més perillosa, però sí que ha revelat una major capacitat de transmissió. Tanmateix, la desvincula de l'augment de la corba de contagis en els últims mesos. Un repunt que associa al comportament social i davant el qual adverteix: "d'ací a un parell de setmanes veurem l'efectivitat (de les noves restriccions). Si no, d'ací a deu dies o dues setmanes haurem de passar a restriccions més severes."

González Candelas no creu que comprometa l'eficàcia de les vacunes de Pfizer i Moderna que s'han començat a distribuir, ja que "la resposta immunitària de la persona (que es genera a partir dels fàrmacs) no es dirigeix cap a un únic punt, que és el que canvia en aquesta nova variant, sinó que té una resposta multiclonar, múltiple, cap a diferents dianes de la proteïna".

Adverteix a més de la necessitat de normalitzar l'aparició de noves variants, que dona per segures. "És la naturalesa dels virus. Sobretot els que tenen l'ARN com a material hereditari.", explica.

També et pot interessar

stats