El factor K o per què no tots els positius de Covid contagien de la mateixa manera

Segons aquest paràmetre, que quantifica la dispersió i la propagació del virus, el 20% dels infectats és responsable del 80% dels casos.

VÍDEO | El factor K o per què no tots els positius de Covid contagien de la mateixa manera

No tots els contagis de coronavirus es propaguen de la mateixa manera, ni tampoc totes les persones infectades es contagien igual. És per això que cal parlar del factor K, un paràmetre que mesura l'heterogeneïtat en la manera en què les persones contagien la malaltia, i que quantifica com es produeix la dispersió i la propagació del virus. Així, segons el factor K, el 20% dels casos és responsable del 80% dels contagis, ha afirmat l'epidemiòleg i catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València, José María Martín Moreno.

Quins són els entorns que propicien els contagis?

Segons Martín Moreno, que va participar aquest divendres en el programa ‘A la Ventura’, l'entorn és clau en l'expansió del virus. Els llocs tancats, amb poca ventilació i on no es manté la distància social, sobretot si hi ha una persona amb una càrrega vírica alta, són els llocs on és més fàcil que es produïsquen els contagis.

Estem rastrejant correctament?

Actualment els rastrejos es fan prospectivament, és a dir, els rastrejadors se centren en les persones que, en haver estat en contacte amb un positiu, s'haurien pogut infectar. Tanmateix, considerant les dades del factor K, és igualment important conéixer el focus on es va originar el contagi.

Segons Martín Moreno, actualment s'està plantejant que els rastrejos es facen de manera retrospectiva. Tindre en compte com i on es generen els contagis podria aportar informació molt útil de cara a l'adopció de futures mesures preventives contra la Covid.

També et pot interessar

stats