Espanya entra en recessió amb una caiguda del 17,8%
A pesar de la reculada del PIB, la dada és millor del previst a finals del passat mes de juliol.
L'impacte de la Covid-19 sobre l'economia ha quedat clarament dibuixat en les dades econòmiques del segon trimestre de l'any. L'economia espanyola va entrar en recessió tècnica entre juny i abril, quan es va registrar un afonament del PIB (producte interior brut) del 17,8%. Es considera recessió tècnica quan el PIB cau durant almenys dos trimestres consecutius i entre gener i març ja es va retraure un 5,2%. La reculada econòmica és la major caiguda trimestral en la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que comença el 1970. No obstant això, aquesta reculada ha sigut set dècimes menor a l'avançat a la fi de juliol, quan l'organisme, sense conèixer algunes dades, va estimar que el PIB hauria caigut un 18,5% en el segon trimestre.
L'activitat econòmica entre abril i juny va haver de conviure amb l'estat d'alarma, que va acabar-se oficialment el 21 de juny. Entre el 30 de març i el 9 d'abril, a més, el govern espanyol va decretar la paralització de totes les activitats no essencials. Les dades del PIB evidencien l'excepcionalitat de la situació. El consum de les llars es va desplomar el 20,4% en el segon trimestre, la inversió, un 21,5%, la inversió en habitatge i construcció un 22,6%, i la inversió en béns d'equipament un 28,6%. I en un context de paralització de l'activitat i tancament de fronteres, també es van desplomar les exportacions (33,4%) i les importacions (29,5%).
Per contra, la despesa en consum de les administracions públiques va créixer un 0,3%, un punt menys que el trimestre anterior, però encara encadena catorze trimestres a l'alça, i les institucions sense ànim de lucre, un 0,2%, després de dos trimestres de caigudes.
El sector agrari va ser l'únic que es va mantindre en positiu entre abril i juny, amb un creixement del 3,6% trimestral, mentre que la indústria es va afonar un 19,1%, els serveis un 18,3% i la construcció un 21,9%.