Educació demanarà als ajuntaments espais on impartir classe amb condicions sanitàries
La Conselleria primarà la formació presencial, sobretot en infantil i primària.
La Conselleria d’Educació sol·licitarà als ajuntaments la cessió d’espais municipals on poder impartir classe el pròxim curs, de manera que es puguen donar les classes presencials, especialment en infantil i primària, i que l’estudiantat puga complir les mesures de seguretat sanitària per a evitar contagis per coronavirus. Així ho ha anunciat el secretari autonòmic d’Educació, Miquel Soler, durant una entrevista en Les notícies de la nit.
La Generalitat ja ha plantejat aquesta necessitat als municipis i han mostrat una bona predisposició: “Hem percebut una total col·laboració”. Soler s’ha referit a espais grans, que estiguen disponibles durant l’horari escolar, com ara les cases de cultura i els conservatoris, per a convertir-los en aules temporals.
El nou model per al pròxim curs, que estarà plenament condicional per l’evolució de la pandèmia, estarà definit “abans que acabe juny”, de manera que els plans de contingència es puguen organitzar al juliol i al setembre començar el curs amb les noves mesures.
El pròxim dijous en la Conferència Sectorial d’Educació, en què participaran representants del Ministeri i de les comunitats autònomes, es consensuarà la resposta davant de cadascun dels escenaris que pot obrir l’evolució de la pandèmia. Així les coses, segons ha detallat el responsable d’Educació durant l’entrevista, previsiblement divendres que ve la Conselleria traslladarà les seues propostes a la comunitat educativa valenciana. Aquesta reunió amb sindicats de docents i famílies servirà també per a arreplegar les suggerències que tinguen.
D’acord amb el calendari fixat per Educació, “el pròxim dilluns o dimarts” els representants de la Conselleria es reuniran amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies per a indicar-li quines necessitats específiques tenen els centres educatius i la disponibilitat d’espais.
Una vegada estiguen clares les infraestructures disponibles, la Conselleria d’Educació indicarà a cada centre quins espais pot utilitzar per a garantir la distància de seguretat entre l’alumnat i com pot organitzar els grups d’escolars. El secretari autonòmic d’Educació ha assenyalat que es primarà la formació presencial de l’alumnat més menut, el d’infantil i primària, ja que amb aquest col·lectiu pot resultar més complicat, per a ells i les famílies, impartir una formació telemàtica.
Per als casos en què les lliçons cara a cara no siguen viables, Educació té previst facilitar 15.000 dispositius mòbils més a l’alumnat, així com incrementar les connexions a internet i les plataformes docents perquè la formació en línia no deixe cap alumne fora del sistema educatiu. També s’habilitaran 10.000 places de formació, en matèria de noves tecnologies, per al professorat.
Quant al transport escolar, Miquel Soler ha confirmat en À Punt que no caldrà incrementar-lo, perquè Sanitat ja ha autoritzat que els autobusos s’ocupen en la seua totalitat.
El protocol sanitari per a les PAU, ja als centres
D’altra banda, respecte als exàmens presencials de la selectivitat, les PAU, la Conselleria d’Educació ja ha remés als instituts el protocol que hauran de seguir perquè les proves es puguen fer respectant les mesures higièniques que eviten els contagis. En aquest sentit, el document que s’ha enviat aquest dilluns als centres que acolliran els exàmens de selectiu recull la distància social indispensable, les mesures de protecció individual per a alumnat i el professorat i, fins i tot, què fer quan algun alumne presente algun símptoma de Covid-19.