Què diu la normativa sobre el muntatge d'instal·lacions unflables

A més d'haver de passar una revisió anual i tindre assegurança, com a mínim han d'estar ancorades a terra en sis punts

Imatge d'arxiu d'un castell unflable / À PUNT NTC
05 de gener 2022 - 15:27

El tràgic accident ocorregut dimarts a Mislata després que el fort vent tombara un castell unflable i que s'ha saldat amb la mort d'una xiqueta de huit anys que ha commocionat la societat, ha obert el debat sobre la seguretat d'aquest tipus d'instal·lacions. La policia investiga si darrere del sinistre podria haver un deficient ancoratge a terra de l'atracció. 

Des de l'Associació de Joguets Unflables que agrupa fabricants, comercialitzadors i certificadors de seguretat insisteixen que si es compleix la normativa establida, aquest tipus d'estructures són segures. I què diu la regulació legal sobre muntatge i ancoratges d'atraccions firals?

En primer lloc, s'estableix que cal tindre un certificat de muntatge, que és el que han de requerir les autoritats. Com s'aconsegueix? Les empreses explotadores instal·len l'unflable i, posteriorment, és un professional extern qui acredita que la instal·lació s'ha fet de manera correcta, explica Tomás Tomás, president de l'Associació de Joguets Unflables. 

L'entitat recorda que "en cap cas" es pot tindre obert un castell si el vent supera els 38 quilòmetres hora, segons les directrius de seguretat.

Però, què passa si no bufava vent, com ahir, i de sobte se'n registren fortes ràfegues? L'ancoratge té ací un paper fonamental. A més d'haver de passar una revisió anual i tindre assegurança, aquestes estructures han d'estar ancorades a terra com a mínim en sis punts.

El sector lamenta, en tot cas, que no tots els consistoris es mostren igual d'exigents amb la certificació de seguretat i reivindiquen per això una normativa superior que els obligara a exigir la inspecció tècnica d'un professional independent.  

També et pot interessar

stats