Deu departaments valencians i el Racó d'Ademús inicien la fase 1 de la desescalada

La resta continua en fase 0 malgrat les crítiques de la Generalitat, que hui tornarà a demanar entrar en la fase 1 al complet.

Deu departaments valencians i el Racó d'Ademús inicien la fase 1 de la desescalada
Deu departaments valencians i el Racó d'Ademús inicien la fase 1 de la desescalada

Aquest dilluns avancen a la fase 1 del pla de desescalada deu de les vint-i-quatre àrees sanitàries de la Comunitat Valenciana: els departaments de salut de Vinaròs, Requena, Xàtiva-Ontinyent, Gandia, Alcoi, Dénia, la Marina Baixa, Elda, Oriola i Torrevella. També entra en la fase 1 el Racó d'Ademús, ja que és un enclavament envoltat de dues províncies que superen la fase 0 de desescalada.

En total, 282 municipis en què viuen més d'un milió i mig de persones, un 30% de la població valenciana, avancen a la fase 1. Per contra, quasi tres milions i mig, un 70%, es quedaran en la fase 0.

La Generalitat demana passar íntegrament a la fase 1

El govern valencià s'ha mostrat molt crític amb la decisió del Ministeri de Sanitat, que, tot i respectar el pla de desescalada per departaments de salut, no ha estat d'acord amb la proposta de la Generalitat perquè tot el territori passara a la fase 1.

El president Ximo Puig ha exigit al govern espanyol que es torne a estudiar la possibilitat que la Comunitat Valenciana passe de manera íntegra a la fase 1 i es rectifique el més aviat possible. El cap del Consell ha retret que no hi ha hagut cap resposta per escrit del Ministeri de Sanitat a l'informe de 232 pàgines presentat per la Generalitat.

Aquest document defenia la urgència d'iniciar l'eixida progressiva del confinament davant "la major vulnerabilitat" de l'economia valenciana. La Generalitat preveu un "xoc" més destacat a causa de la importància del turisme (14,6% del PIB) i les característiques del teixit empresarial valencià, amb predomini de les pimes, microempreses i els autònoms. L'informe també exposava que el país valencià estava preparat per a avançar a la fase 1 amb un ampli annex que incloïa la valoració de la situació epidemiològica, una anàlisi espacial, les actuacions a les residències o els criteris d'actuació de les unitats de prevenció de riscos laborals.

En aquesta línia, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha exigit els responsables del ministeri els criteris objectius que han emprat per a prendre aquesta decisió. La consellera tornarà a demanar passar de fase aquest dilluns durant una reunió amb el ministre Illa, que ha convocat el Consell Interterritorial de Salut.

La vicepresidenta primera del Consell, Mónica Oltra, ha demanat aquest diumenge en una cadena de televisió "claredat" al govern espanyol perquè explique la decisió de deixar part del territori en la fase 0. "Demanem claredat i que se'ns convença que els criteris objectius i equitatius han determinat que part de la Comunitat Valenciana no passe de fase", ha afirmat.

Segons la directora general d'Epidemiologia, Herme Vanaclocha, el govern espanyol ha valorat "un indicador que no estava en el procediment de treball". Vanaclocha, que forma part del comité de veus expertes que assessoren el Ministeri de Sanitat, ha posat l'accent en el fet que les proves PCR s'han fet a totes les persones amb simptomatologia d'hospitalització, "com marca el protocol". A partir d'aquest dilluns, però, el protocol canvia i caldrà fer tests a les persones amb simptomatologia lleu.

L'executiu espanyol demana no traslladar falsos greuges

La portaveu del Govern d'Espanya, María Jesús Montero, ha demanat a les comunitats autònomes actuar amb lleialtat i "no traslladar falsos greuges" entre territoris durant la desescalada. A més, ha advertit que "deixar-se portar per consideracions de tipus polític", pot tindre un impacte negatiu tant en l'àmbit sanitari com en l'econòmic.

Des del govern espanyol emfatitzen que per a la recuperació de totes les comunitats i ciutats autònomes és molt important que no hi haja rebrots, que es consoliden els passos i que es genere confiança.

Un 51% de la població espanyola passa aquest dilluns a la fase 1, però no totes les comunitats autònomes ho fan al complet. Només onze autonomies i les ciutats de Ceuta i Melilla avancen de manera íntegra, mentre que Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Barcelona, Andalusia i la Comunitat Valenciana faran una desescalada per territoris. L'excepció és Madrid, que ha vist rebutjada la petició i es mantindrà en la fase 0.

També et pot interessar

stats