La Covid-19 amenaça amb la fam entre 80 i 130 milions de persones

Cinc agències de l'ONU alerten del risc de desnutrició derivat de la crisi en algunes regions.

Si es manté la tendència actual, per a 2030 la meitat de les persones que passaran fam crònica en el món viuran a Àfrica
Si es manté la tendència actual, per a 2030 la meitat de les persones que passaran fam crònica en el món viuran a Àfrica / FAO

La pandèmia del coronavirus amenaça d’agreujar la fam en el món, una situació que l'any passat van patir vora 690 milions de persones, és a dir el 8,9% de la població mundial, una de cada nou persones.

Cinc agències de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) alerten que aquesta xifra podria créixer entre 80 i 130 milions de persones més per la recessió econòmica derivada de la Covid-19.

La previsió es construeix sobre les estimacions de diferents organismes internacionals, els quals han pronosticat un enfonsament del producte interior brut mundial entre el 4,9% i el 10%. Aquest escenari complica la meta Fam Zero, un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que l'ONU havia programat per a 2030.

L'informe “L'estat de la seguretat alimentària i la nutrició en el món” assenyala que la crisi sanitària “està intensificant la vulnerabilitat i la desigualtat dels sistemes alimentaris mundials”. Hi participen l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), el Programa Mundial d'Aliments (PMA), el Fons de Desenvolupament Agrícola (FIDA), l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Fons de l'ONU per a la Infància (Unicef).

La fam crònica, en ascens des de 2014

Després d'anys a la baixa, la fam crònica va començar a créixer el 2014 i continua pujant des de llavors a ritme sostenible.

A Àsia, la regió més poblada del planeta, es registra el major nombre de persones desnodrides (381 milions), seguida per Àfrica (250 milions) i l’Amèrica Llatina i el Carib (48 milions). Tanmateix, en termes percentuals el continent africà és el més afectat, ja que el 19,1% de la població està desnodrida; més del doble que a Àsia (8,3%) i Llatinoamèrica-Carib (7,4%).

Si es manté la tendència actual, per a 2030 la meitat de les persones que passaran fam crònica en el món viuran a Àfrica.

També et pot interessar

stats