El Congrés convalida els decrets llei de les mesures econòmiques i del pla de xoc per a la justícia

L’executiu se sotmetrà a una sessió de control marcada per la gestió de la pandèmia i per la gestió per a superar la crisi socioeconòmica.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'esquena, intervé des de l'escó en el ple del Congrés de dimecres passat
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'esquena, intervé des de l'escó en el ple del Congrés de dimecres passat / Europa Press

A més de la sessió de control al govern, el Congrés acollirà aquest dimecres el debat de l’últim gran decret llei que ha impulsat l’executiu per a fer front a la crisi econòmica derivada de la pandèmia i que contempla, entre altres nombroses mesures, canvis en els pagaments fraccionats de l'impost de societats i en l'IVA a productes sanitaris. Aquesta mesura tindrà un impacte de 2.425 milions d'euros. D’aquest import, l’Estat deixarà de recaptar 2.122 milions derivats d’aquests canvis.

En clau judicial, el Congrés sotmet a convalidació el decret llei per a evitar el col·lapse dels jutjats una vegada acabe l’estat d’alarma, que inclou mesures per a reactivar l'activitat judicial, alhora que tracta d'assegurar la salut de treballadors i assistents als jutjats. El paquet inclou habilitar part del mes d'agost, cosa que ha tingut un rebuig rotund de l'Advocacia i d'altres operadors jurídics.

En matèria laboral, el decret llei que es debat prorroga durant dos mesos el caràcter preferent del teletreball, així com el dret dels treballadors que hagen de fer-se càrrec de menors, persones majors o dependents a reduir la jornada.

S’amplien les condicions de la prestació per desocupació

Així mateix, la nova normativa que es debat al Congrés també preveu accedir a les prestacions per desocupació als treballadors que estaven en període de prova i als que havia deixat el lloc de treball per a incorporar-se a un altre que finalment va decaure per la pandèmia.

A més, el decret llei modifica la regulació dels ERTO per causa de força major, per a cobrir les reduccions significatives d’activitat dels sectors considerats essencials, però que han vist minvats els ingressos per les restriccions de mobilitat. També preveu que els treballadors fixos discontinus puguen incorporar-se a un ERTO o rebre una prestació de 90 dies encara que no tingueren, inicialment, dret a prestació.

En l’àmbit de protecció dels ciutadans, s'estableixen els termes perquè els titulars de fons de pensions puguen rescatar-los, amb un límit d’uns 1.613 euros al mes, que poden fer fins a un mes després de l'estat d'alarma. Es redueixen, així mateix, un 50% els aranzels notarials per a la novació de crèdits no hipotecaris.

Ajornaments del pagament de lloguers

Igualment, s'estableix un mecanisme per a renegociar i ajornar el pagament de lloguer de locals de negoci a grans propietaris o empreses públiques, cosa que beneficiarà més de 222.000 immobles llogats d'ús comercial, oci, hoteleria i turisme. Per a posar en marxa les mesures relatives a la moratòria d'arrendaments per a famílies vulnerables, el reial decret que debaten les forces polítiques habilita una línia d’avals dotada amb un màxim de 1.200 milions d'euros.

Així mateix, per a reforçar el finançament empresarial s'amplia la cobertura de la línia d'avals de l'ICO per a cobrir pagarés del mercat alternatiu de renda fixa.

En matèria fiscal, els autònoms podran fer el càlcul del pagament fraccionat de l'IRPF i l'ingrés a compte del règim simplificat de l'IVA amb el mètode d'estimació objectiva. Això permetrà que durant l’estat d'alarma el pagament s’ajuste als ingressos reals. Quant a les pimes que calculen el pagament fraccionat en funció de beneficis d'exercicis anteriors, podran fer el càlcul en funció dels beneficis reals trimestrals, i amb això es reduiran els pagaments a compte. Aquestes dues mesures permetran estalviar 1.100 milions als col·lectius afectats.

D’altra banda, fins al 31 de juliol les entitats que importen material sanitari de tercers països o facen compres dins de la Unió Europea i Espanya no hauran de pagar IVA. La iniciativa tindrà un impacte de 1.022 milions.

Reducció de l’IVA de llibres i diaris digitals

En matèria cultural, s’ha aprovat la reducció del 21% al 4% del gravamen de l'IVA aplicat als llibres, periòdics i revistes, equiparant-se a la versió en paper. Aquesta iniciativa tindrà una repercussió de 24 milions d'euros.

A més, ja que en la sessió també hi haurà sessió de control al govern, l’executiu haurà de respondre, entre altres qüestions plantejades per l’oposició, a quins plans té per a fer recuperar l’ocupació després de la pandèmia, i a les seues expectatives econòmiques una vegada superada la Covid, així com a les mesures previstes per a evitar els contagis entre el personal sanitari i els plans de geolocalització entre la ciutadania.

També et pot interessar

stats