La Comunitat Valenciana, la que més ha reduït la contaminació des del 14 de març

Ecologistes en Acció xifra en un 68% la reducció i destaca que Alacant i València són les ciutats que sumen una major baixada.

VÍDEO | La Comunitat Valenciana, la que més ha reduït la contaminació des del 14 de març

La Comunitat Valenciana lidera la baixada de contaminació a Espanya, amb un 68% menys entre el 14 de març i el 30 d'abril, segons un informe fet públic aquest dilluns per Ecologistes en Acció. L'informe es denomina “Efectes de la crisi de la Covid-19 sobre la qualitat de l'aire urbà a Espanya” i està elaborat a partir de mesuraments oficials en 26 ciutats. El document conclou que la reducció dràstica del trànsit, i també en part les quantioses precipitacions d'aquest període, continuen traduint-se en una millora sense precedents de la qualitat de l'aire en les ciutats espanyoles, molt per davall dels límits legals i les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'informe analitza les dades oficials de diòxid de nitrogen (NO2) recollits en 129 estacions de mesurament, repartides entre les 26 ciutats de l'Estat espanyol (totes les majors de 150.000 habitants amb més d'una estació), durant els mesos de març i abril de 2020 i dels deu anys anteriors. D'aquesta observació, es conclou que les reduccions més grans s'haurien produït a les ciutats d'Alacant (72%) i València (69%), i les menors a Oviedo (42%) i Saragossa (45%). Madrid ha rebaixat els nivells de NO2 el 59% i Barcelona el 62%, de mitjana.

Ecologistes en Acció defensa, a partir de l'estudi, que la crisi de la Covid-19 “demostra que la reducció estructural del trànsit motoritzat i els canvis en les pautes de mobilitat són la millor eina per a rebaixar la contaminació de l'aire a les ciutats, encara tenint en compte l'excepcionalitat de la situació extrema que estem vivint”. I agrega que menys contaminació millora la salut pública.

Compra de proximitat, teletreball voluntari o escalonament dels horaris

El grup ecologista adverteix també que hi ha el risc que la tornada a la “normalitat” eleve de manera forta la contaminació per damunt de les xifres prèvies a la crisi sanitària. I per a evitar esta situació, planteja “mantindre bones pràctiques com la compra de proximitat, el teletreball voluntari, l'administració electrònica o l'escalonament d'horaris laborals”. També reclamen potenciar el transport en bicicleta, el transport públic i, en ser possible, la implantació de zones de baixes emissions a les ciutats.

També et pot interessar

stats