Cimera bilateral entre Espanya i Alemanya a València per a abordar el turisme i la mobilitat després de la pandèmia
Puig veu en la visita del ministre alemany un missatge de confiança cap a la Comunitat Valenciana que la consolida com a destinació segura.
La reactivació del turisme i la mobilitat entre Espanya i Alemanya, reforçar els llaços comercials i el control de la pandèmia del coronavirus centren la cimera bilateral entre els dos països que se celebra aquest dilluns a València. La ministra d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, i l'homòleg alemay, Heiko Maas, presideixen la trobada.
La visita del responsable d'Exteriors alemany a la capital valenciana és la primera que fa un mandatari estranger a Espanya des que s'ha alçat l'estat d'alarma. Ha començat amb un recorregut pel port de València, una de les principals entrades de mercaderies de tot Europa, en què li ha acompanyat el president de la Generalitat, Ximo Puig. La ministra González Laya s'hi ha unit més tard per a visitar la Ciutat de les Arts i de les Ciències. Són dos enclavaments insíginia de la ciutat, símbols del turisme i les exportacions.
El president Puig veu en la visita de Maas un missatge de confiança cap a la Comunitat Valenciana per la imatge de seguretat que ofereix com a destinció turística segura. “És molt important que haja vingut a València per a donar suport al que ha de ser aquest retrobament a partir de la reobertura de fronteres”, ha afirmat.
Les relacions comercials entre el territori valencià i Alemanya són molt estretes. El país germànic és el principal client de les exportacions del territori i el 2019 ha representat un 14% del total exportat per aquesta autonomia. A més, Alemanya és el segon proveïdor de la Comunitat Valenciana i representa un 9% del total importat, segons dades del 2018.
Pel que fa al turisme, el 2019 més de 600.000 alemanys van visitar terres valencianes. És el tercer mercat emissor, amb una quota del 6,3% del total de visitants estrangers, només superat pels britànics i els francesos. L'any passat van ser vora 132.000 els turistes alemanys que s'allotjaren en segones residències d'estiu, majoritàriament ubicades a les comarques del sud.
Si el coronavirus ho permet, l'objectiu ara és recuperar la major part d'aquests visitants, no només en el turisme de sol i platja, sinó també en el turisme urbà, representat per espais com la Ciutat de les Ciències de València. Tant Puig com el ministre alemany han coincidit a demanar prudència a la ciutadania i que es respecten les normes d'higiene imposades davant la pandèmia per a evitar futurs rebrots.